07 october 2015, 12:40 Art processing of metals views 7844
Duminică Hogineștiul va deveni din nou ”capitala” olăritului
Photo: facebook.com
07 october 2015, 12:40 Art processing of metals views 7844

Duminică Hogineștiul va deveni din nou ”capitala” olăritului

Hogineștiul va deveni din nou, pentru o zi, "capitala" olăritului și a celor mai buni olari din Moldova. Se va întîmpla pe 19 iulie. Celebrul deja olar, Vasilii Gonciari, este gata să primească oaspeți din toate părțile. Indiferent dacă are sau nu susținere din partea statului sau a unor sponsori, dînsul merge înainte. În acest an, iată că Tîrgul olarilor de la Hoginești se va desfășura pentru a cincea oară consecutiv.

"Olăritul nu are cum să moară", declară dînsul, mîndru de satul său natal, pe care-l consideră cel mai frumos din lume. Anume aici, spune, e cel mai bun lut, anume de aici se trag cei mai buni olari.

Chiar dacă a lucrat mai bine de un deceniu în Italia, unde-și făcuse deja un rost în viață, a revenit acasă. Chemarea gliei a fost mult mai mare decît ar fi crezut. A demonstrat cu vîrf și îndesat că omul sfințește locul și nu invers.

"Nimeni nu va veni să ne facă nouă o viață mai bună. Doar cel care este din sat poate să schimbe lucrurile și să dezvolte locul unde s-a născut, a copilărit și a trăit", spune Vasilii Gonciari, după care continuă: "Aș fi putut trăi în casa de pe malul mării, pe care o aveam în Italia. Aș fi putut să muncesc în făbricuța pe care mi-am deschis-o acolo, dar nu, am ales să vin acasă, să fac schimbări în satul meu".

Chiar dacă Hogineștiul este un sat relativ mic, cu o populație de mai puțin de 2000 de locuitori, numele lui deja e cunoscut peste tot. Aici vin, zi de zi, oameni de peste tot, ca să vadă minunea – o mini-împărăție a olarului Vasilii Gonciari. Aici, dînsul și-a construit o casă, un atelier și un mic muzeu. A amenajat și o curte spațioasă, care poate găzdui sute de turiști.

Copii din întreaga republică vin la el să vadă cum lutul prinde viață în mîinile renumitului olar, vin pentru a atinge acea roată fermecată, numită roata olarului, vin pentru a încerca lutul umed şi maleabil.

Vasilii Gonciari mai are un vis: să facă din satul Hogineşti unul dintre cele mai importante centre turistice ale ţării. Și va reuși, căci începutul este deja pus. Hogineștiul este cunoscut prin dinastia olarilor, este cunoscut prin Tîrgul olarilor, iar acum are și un simbol propriu: ulciorul de lut care apare pe emblema, steagul și stema satului.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1903
Populația:
69 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1903.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.