25 february 2014, 10:56 Classical music views 8162
Un muzeu din Bălţi participă la un proiect transfrontalier finanţat de UE
Photo: moldpres.md
25 february 2014, 10:56 Classical music views 8162

Un muzeu din Bălţi participă la un proiect transfrontalier finanţat de UE

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi a fost desemnat pentru participare în cadrul unui proiect internaţional pentru păstrarea tezaurului cultural, finanţat de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Pe lîngă muzeul din Bălţi, în proiectul cu genericul „Să păstrăm trecutul pentru a crea viitorul" participă Muzeul Bucovinei din Suceava, România, precum şi Muzeul regional de arhitectură populară din Cernăuţi, Ucraina. Proiectul are scopul să dezvolte colaborarea transfrontalieră prin schimb de experienţă între lucrătorii de muzee şi dotare a domeniului cultural cu tehnologii informaţionale moderne. Unul din obiective constă în digitalizarea exponatelor muzeelor participante la proiect.

Potrivit Ludmilei Dobrojanu, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Bălţi, instituţia va beneficia de şase calculatoare, un aparat de fotografiat, un scaner, precum şi de utilaj pentru menţinerea microclimatului necesar în arhivele muzeului.

„Conform planului, cu ajutorul unui program special va trebui să introducem în baza de date 5400 de exponate digitalizate, iar fiecare dintre acestea să fie însoţit de o legendă. La finalizarea proiectului programul va rămîne muzeului, ceea ce va permite digitalizarea şi celorlalte obiecte, în număr de 30 de mii de exemplare. Ulterior, este preconizată editarea a patru albume, unde vor fi reprezentate şi exponatele muzeelor-partenere. Volumele vor fi dedicate ceramicii, ţesutului, costumului popular, mobilei. Totodată, fiecare din cele trei muzee participante va organiza expoziţii cu tema comună „Obiceiuri de nuntă", a relevat Ludmila Dobrojanu citată de portalul esp.md.

Costul proiectului este de 208,5 mii de euro, dintre care circa 150 de mii de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană. Perioada de implementare este pînă în luna mai anul 2015.

Source: moldpres.md

Keywords:

UE , cultura , muzeu , Balti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
59 locuitori

Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.