18 march 2014, 11:34 views 9747
Muzeu subteran în capitală
Photo: jurnaltv.md
18 march 2014, 11:34 views 9747

Muzeu subteran în capitală

Complex muzeistic sub pămînt. Asta ar vrea să deschidă conducerea întreprinderii municipale Apă Canal Chişinău, după ce acum cîteva săptămîni, angajaţii instituţiei, au depistat o galerie de captare a apei, care datează din perioada interbelică. Directorul întreprinderii a apelat deja la cîţiva arhitecţi care au proiectat pe foaie cum ar putea arăta viitorul muzeu al Apei. Unii funcţionari din Primărie au salutat propunerea, alţii au venit cu unele completări, iar primarul a lansat o nouă idee. Dorin Chirtoacă vrea şi o hartă a Chişinăului subteran.

Directorul întreprinderii Apă Canal Chişinău susţine că deşi prezintă o valoare istorică deosebită, galeria de captare a apei descoperită întîmplător de muncitori este într-o stare deplorabilă. Constantin Becciev îşi doreşte ca apeductul să fie transformat într-un muzeu sub pămînt.

Divizul de cheltuieli pentru amenejarea complexului muzeistic nu a fost făcut, dar directorul întreprinderii susţine că este gata să plătească atît cît va fi necesar.

Unii funcţionari au venit cu propunerea ca în loc de un Muzeu al Apei să avem un Muzeu al Ocupaţiei, dat fiind faptul că în perioada sovietică, în galeriile de captare a apei erau torturaţi oamenii incomozi comuniştilor.

Primarul a mers chiar mai departe.

Pentru ca propunerea directorului de la Apă Canal Chişinău să devină realitate, pe marginea acestui subiect trebuie să se pronunţe Consiliul Municipal Chişinău.

Source: jurnaltv.md

Keywords:

Chisinau , muzeu , apa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
367 locuitori

Troiţa este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 73 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 367 de oameni. Satul Troița a fost menționat documentar în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.