10 may 2014, 08:41 views 10517
În 180 de blocuri de locuit din Chișinău vor fi instalate geamuri şi uşi energo-eficiente
Photo: tv7.md
10 may 2014, 08:41 views 10517

În 180 de blocuri de locuit din Chișinău vor fi instalate geamuri şi uşi energo-eficiente

Consiliul municipal Chişinău a semnat contractul cu programul MoREEFF (Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova), elaborat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a-i ajuta pe locatarii şi proprietarii spaţiilor locative din Moldova să reducă consumul şi facturile la energie.

180 de blocuri de locuit aflate în gestiunea municipalităţii, care au pregătit dosarele pentru a obţine finanţarea MoREEFF, vor avea geamuri şi uşi din termopan. Lucrările ar putea începe în cel mult două luni, a declarat şeful Direcţiei locativ-comunală şi amenajare, Petru Gontea. În următoarea etapă urmează să fie selectaţi antreprenorii care vor executa lucrările.

Pentru a stimula implementarea proiectelor de eficienţă energetică, linia de creditare MoREEFF are şi o componentă de grant, pînă la 35% din costul proiectului, finanţată din Programul Investiţional de Vecinătate al Uniunii Europene şi de către Agenţia suedeză pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (SIDA).

Creditul va fi rambursat timp de 5 ani. În cazul blocurilor din fondul locativ municipal al Chişinăului costurile urmează să fie acoperite din tariful achitat pentru deservirea blocului, aplicat fiecărui apartament în parte. Gestionarii fondului locativ municipal trebuie să întocmească dosare pentru a putea fi depuse la programul MoREEFF, în vederea posibilităţii accesării proiectului.

Source: tv7.md

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1602 locuitori

Borceag este un sat şi comună din raionul Cahul. Borceag este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 137 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Borceag a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.