26 august 2015, 17:14 views 8237
Expoziţie dedicată scriitorului Vasile Alecsandri deschisă la Chișinău
26 august 2015, 17:14 views 8237

Expoziţie dedicată scriitorului Vasile Alecsandri deschisă la Chișinău

La Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din capitală a fost deschisă astăzi expoziţia „Vasile Alecsandri, poet şi diplomat al Unirii Principatelor Române", la 125 de ani de la stingerea din viaţă a scriitorului, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iaşi, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Primăria municipiului Chişinău.

Alcătuită din 24 de bannere, expoziția aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, considerațiile lui Alecsandri despre întrevederile cu Napoleon al III-lea și alți oameni politici ai epocii, precum și aprecierile unor critici și istorici literari legate de personalitatea și opera bardului de la Mircești.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Vasile Alecsandri a fost un deschizător de drumuri. „A fost o figură emblematică sub toate aspectele. Este considerat ctitor al limbii şi literaturii române şi al dramaturgiei naţionale. Alecsandri a pregătit solul pentru apariţia lui Mihai Eminescu. Prin tot ce a făcut, el ne-a inclus în circuitul valoric european", a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

La rîndul său, directorul ICR Valeriu Matei a accentuat că Vasile Alecsandri a scris piese de teatru, proză, pasteluri nemuritoare, poeme deosebite care fac onoare literaturii române. „Personalitate complexă, el este primul şi cel mai amplu cercetător al folclorului românesc", a subliniat Valeriu Matei.

Vasile Alecsandri s-a născut la 21 iunie 1821 în Bacău. A fost poet, dramaturg, folclorist, filolog, om politic, ministru, creator al teatrului şi al literaturii române. S-a stins din viaţă la 22 august 1890, la Mirceşti, România.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , Chisinau , scriitor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
265 locuitori

Zahareuca este un sat din cadrul comunei Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 265 de oameni. Satul Zahareuca a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.