27 january 2016, 10:55 views 6473
Stația de epurare a apelor uzate din capital va fi modernizată
27 january 2016, 10:55 views 6473

Stația de epurare a apelor uzate din capital va fi modernizată

Potrivit reprezentanților S.A. „Apă-Canal Chișinău", la stația de epurare din capitală nu vor mai fi folosite geotuburile pentru deshidratarea nămolului, iar stația însăși va fi modernizată.

Conform unui comunicat de presă emis de „Apă-Canal Chișinău", săptămîna trecută au fost finalizate lucrările de transportare a nămolului din tuburile geotextile ale stației, care au durat peste șase ani. Astfel, pe parcursul anului, sînt utilizate circa 140 de tuburi geotextile cu un volum total de 75 600 – 96 600 m3/nămol/an.

De această dată, transportarea nămolului a fost iniţiată la începutul lunii noiembrie, fiind finalizată la mijlocul lui ianuarie, în total fiind transportaţi circa 77 mii m3 de nămol.

În momentul de față, sînt desfășurate lucrări de amenajare, dezinfectare a platformelor și căilor de acces pentru transportarea nămolului.

Tehnologiile utilizate din 2009 şi pînă în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Deşi, fiind o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel fiind redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

Reamintim că, în conformitate cu Programul de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI, S.A. „Apă-Canal Chişinău" preconizează reconstrucţia şi modernizarea Staţiei de epurare, cu construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului (fermentarea anaerobă, deshidratarea mecanică, producerea biogazului, energiei electrice şi termice etc.). Documentaţia necesară pentru licitaţie a fost deja elaborată, urmînd să fie aprobată şi de către finanţatori, după care va fi iniţiată şi licitaţia.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1833
Populația:
1840 locuitori

Carabetovca este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Carabetovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 12 km de orașul Basarabeasca și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1840 de oameni. Satul Carabetovca a fost menționat documentar în anul 1833.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.