13 december 2016, 15:00 views 6306
Furnizorii de peşte la Piața Centrală, fără acte de provenienţă a mărfii
13 december 2016, 15:00 views 6306

Furnizorii de peşte la Piața Centrală, fără acte de provenienţă a mărfii

Comercianții care vînd pește viu în Piaţa Centrală au fost luați la întrebări de angajații Serviciului Piscicol. Inspectorii au constatat că niciunul dintre vînzători nu are acte de provenienţă a mărfii şi nici certificate de calitate. Descinderile s-au lăsat cu amenzi, dar și cu înjurături.

Pentru a scăpa de amenzi, furnizorii de peşte din Piaţa Centrală le-au declarat inspectorilor că nu pot prezenta acte de provenienţă a mărfii din cauză că proprietarii lacurilor nu le oferă astfel de certificate:

"Iată eu acum îl sun pe domnul Munteanu şi discutăm tema asta. Că în toată Moldova nu se dau de la iazuri certificate, dar dumneavoastră, cel mai uşor, veniţi la piaţă şi faceţi probleme".

"Acolo la iaz duceţi-vă şi spuneţi să elibereze acte şi noi o să aducem. Nu ne dau. - Păi, atunci de ce mai luaţi de acolo peşte? - Dapoi, cu ce să trăiesc?"

Deoarece vînzătorii refuzau să prezinte actele, a fost nevoie şi de intervenţia poliţiei. Scandalurile nu au putut fi evitate.

Comercianţii sunt revoltaţi și se plîng că amenzile usturătoare îi sufocă:

"Lumea asta e proastă că nu ştie legea şi ei vin şi fac controale de astea".

" - La Piaţa Centrală, lumea aici munceşte. Nu fură nimic. Aici nimic nu se fură oameni buni. - Da..., ne trezim la ora trei noaptea. Uitaţi-vă la noi suntem îngheţate. - Noi nu umblăm pe la saloane să stăm cu manichiură, pedichiură, noi muncim aici".

Doar de la începutul acestei luni, 27 de comercianţi au fost sancţionaţi de către angajaţii Serviciului Piscicol pentru comercializarea ilegală a peştelui viu. Suma amenzilor depăşeşte 58 de mii de lei.

"Asta e o tradiţie în Piaţa Centrală. Transportatorii nu vor să-şi facă actele în regulă. Majoritatea transportă marfa fără acte de provenienţă. Nu dispun de factura fiscală, nu dispun de certificatul veterinar", a precizat Ion Gratii, şef secţie al Serviciului Piscicol.

Potrivit legislaţiei, persoanele care comercializează mărfuri ilegal riscă amenzi de până la trei mii de lei.

Source: www.publika.md

Keywords:

pesti , vînzare , piata , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.