26 june 2017, 17:00 views 5171
În capitală au fost instalate 45 de puncte anticaniculă
26 june 2017, 17:00 views 5171

În capitală au fost instalate 45 de puncte anticaniculă

Zile de foc în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod Galben de caniculă şi pericol excepţional de incendii în întreaga ţară. Autorităţile municipale spun însă că sunt pregătite să lupte cu temperaturile înalte. În instituţiile medicale din capitală au fost instalate 45 de puncte anticaniculă. Astfel de centre au fost deschise şi pe plajele din apropierea capitalei.

De dimineaţă, zeci de oameni au venit la punctul anticaniculă instalat chiar la intrarea în Centrul consultativ de diagnostic Ciocana pentru a se apăra de soare, să-şi potolească setea, dar şi să-şi măsoare tensiunea arterială.

„Am văzut că îmi e rău, mi-am măsurat-o şi e mai mare decît trebuie. Mă duc pînă acasă şi voi bea pastile şi mi-a trece, ce să fac. Este foarte bine că au fost amenajate astfel de puncte, asta înseamnă că se gîndesc şi la oameni, mai ales la vîrstnici", au spus oamenii.

Potrivit medicilor, punctul de reabilitare este asigurat cu dispozitivele necesare pentru acordarea ajutorul calificat. „Postul de triere este dotat cu tonometru, cu trusă medicală şi apă potabilă, pentru rehidratare. Poate să se adreseze orice pacient, se colectează acuzele şi în caz de necesitate se acordă primul ajutor. Dacă e nevoie de ajutorul medicului, se invită medicul sau este redresat în cabinetele specialiştilor", a declarat managera Centrului consultativ diagnostic, Aurelia Donescu.

Specialiştii sunt la dispoziţia cetăţenilor începînd ora 10:00 până la ora 18:00. Punctul de prim ajutor va funcţiona atâta timp cît se vor menţine temperaturile caniculare. „Mai complicat de la 11:30 pînă la 14:00-15:00. Depinde cît este aglomerat şi depinde de medicii de familie cum se schimbă, graficul lor de muncă", a declarat Tatiana Saven, asistentă medicală.

Potrivit autorităţilor municipale, şi farmaciile din capitală sînt obligate să pună la dispoziţia oamenilor apă şi să măsoare tensiunea. „Aceasta este o dispoziţie a Primăriei. Toate instituţiile, indiferent de forma juridică, trebuie să se subordoneze. Nu trebuie să apară întrebarea - vrea sau nu vrea", a declarat șeful Direcției sănătate, municipiul Chișinău, Mihai Moldovanu.

Oamenii spun însă că mai multe farmacii din oraş nu s-au conformat.

Puncte anticaniculă au fost instalate şi în zonele de agrement din apropierea capitalei, acolo unde urmează să patruleze şi ambulanţe. Responsabilii au însă o explicaţie.

„Tot ceea ce depinde de salvare în zonele de plajă, tot timpul erau de la Direcţia Sănătăţii, dar acum noi nu avem salvare în parcuri. Săptămîna trecută au fost procurate frigidere la fiecare staţie de salvare. S-au procurat medicamente suplimentar, tot necesarul care a fost indicat în prescripția Direcţiei Sănătăţii a fost îndeplinite", a declarat directorul Asociației „Spații Verzi", Eliferii Haruța.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat au emis Cod Galben de căldură şi pericol de incendiu, care va fi valabil pînă la 1 iulie. În următoarele şapte zile temperatura maximă a aerului va depăşi pragul de 33°C.

Source: trm.md

Keywords:

canicula , Chisinau , ajutor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
762 locuitori

Constantinovca este un sat din cadrul comunei Pervomaisc, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Căușeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 762 de oameni. Satul Constantinovca a fost menționat documentar în anul 1748.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.