14 july 2018, 12:35 views 11908
Cine va ajuta patrupezii fără stăpîn?
14 july 2018, 12:35 views 11908

Cine va ajuta patrupezii fără stăpîn?

Lidia Guţu

Ce e de făcut cu animalele fără stăpîn? De regulă, această întrebare se ridică în presă și în societate după cazurile cînd maidanezii atacă oameni. În restul timpului, protecția și întreținerea animalelor fără stăpîn şi-o asumă, în general, organizațiile de voluntari. La nivelul municipalității capitalei a fost elaborat un regulament, dar pînă în prezent aşa şi nu a fost adoptat niciun regulament care să reglementeze această problemă.

„Cîinii muşcă numai din cauza vieţii de cîine"

Din cînd în cînd, societatea este zguduită de istorii cu haite de cîini sălbatici care atacă oamenii. Una dintre cele mai sinistre istorii s-a întîmplat acum cîțiva ani, cînd un angajat al Întreprinderii Municipale „Spaţii verzi" a murit din cauza mușcăturilor. Un caz de rezonanţă a avut loc anul trecut: în curtea unor blocuri de locuit noi o haită de cîini a atacat o fată. Animalele sălbăticite au mușcat victima de picioare, i-au sfîșiat hainele. Adesea, victime ale atacurilor devin copii care primesc și traume psihologice grave. Potrivit datelor Centrului Republican de Diagnosticare Veterinară, anual, în ţară sînt înregistrate peste o sută de cazuri de rabie la animale. Ce-i drept, ca procente în capitală nu sînt înregistrate chiar atît de multe cazuri ca în alte localități ale țării, totuși haitele de cîini care trăiesc în parcuri forestiere, pe șantierele de construcții, la periferia orașelor, uneori chiar îi terorizează pe locatarii caselor din apropiere. În plus, anume cîinii și pisicile fără stăpîni sînt și purtători de multe infecții periculoase, de pînă la 30 de specii de diferite bacterii.

Totodată, este inutil să fii supărat pe animale, acestea sînt cel mai puțin vinovate de toate astea. Căci, de fapt, reiese că mai întîi omul a îmblînzit aceste animale, ca apoi să le lase în voia sorţii. În orice caz, este necesar ca problema să fie soluționată. Cum trebuie făcut acest lucru?

De ochii lumii?

În primii ani de aflare în postul de primar general, Dorin Chirtoacă a încercat să demonstreze că este un conducător democratic și a promis că va rezolva problemele orașului și pe cele ale locuitorilor săi. Apoi, după cum a menționat în discuția cu Noi.md şefa Organizației Obșteşti pentru protecția animalelor fără adăpost „ALGA", Valentina Dudnic, a apărut atunci speranța că tînărul şi nepervertitul de putere primar le va ajuta protectorilor animalelor să rezolve problema animalelor vagabonde, începînd cu construirea unui adăpost, despre a cărui construcție s-a vorbit demult şi fără rezultat. Şi într-adevăr Dorin Chirtoacă s-a întîlnit cu reprezentanții ONG-urilor specializate, ai societății civile, au fost invitați voluntari din Olanda, Bulgaria, care ar fi trebuit să-i învețe pe ai noștri cum să facă față acestei probleme.

Puterea executivă a elaborat chiar o rezoluție, conform căreia Consiliul municipal a aprobat alocarea unui teren pe șoseaua Balcani, 9, pentru construirea unui adăpost pentru animale fără stăpîn. Dar mai departe de hotărîrea de alocare a terenurilor nu s-au mişcat treburile. Iar doi ani în urmă, primarul liberal a declarat că proiectul de construcție nu poate fi realizat, deoarece în buget nu au putut fi găsite mijloacele necesare pentru acest lucru. Potrivit liderului Asociației Obștești pentru tratamentul etic al animalelor „Societatea umană", Karl Luganov, problema alocării unui teren pentru adăpost pe timpul lui Chirtoacă a fost examinată formal.

„Preţul proiectului, potrivit calculelor preliminare, a fost apoi stabilit la 32 de milioane de lei, iar în anul 2010 – deja la 2 milioane de euro, a spus Karl Luganov. Ei au elaborat proiectul doar pentru ca apărătorii animalelor să nu spună că Primăria nu a făcut nimic pentru a rezolva această problemă. Astăzi, proiectul de construire a unui adăpost pentru maidanezi este înghețat. Am propus Primăriei să anunțe o a doua licitație în speranța că vor exista agenți economici care vor putea construi acest obiectiv pe bani mai puțini. Cu atît mai mult că colegii noștri, activiștii pentru drepturile animalelor din Bulgaria și Ungaria, cu care am discutat problema, ne-au asigurat că pentru construirea adăpostului sînt suficienți 400-500 de mii de euro, și nicidecum 2 milioane de euro. Ei sînt chiar dispuși să ne ofere proiectul."

Președinta Organizației „ALGA" este, de asemenea, convinsă că Chirtoacă și echipa sa mulți ani au mimat doar începerea construcției unui adăpost pentru cîini.

„Am rugat în mod repetat autoritățile locale să ne dea, pur și simplu, pămîntul preconizat pentru adăpostul animalelor, iar societatea civilă ar fi făcut totul din cont propriu, a menționat Valentina Dudnic. Dar am avut impresia că terenul a fost alocat de ochii lumii şi că, de fapt, doresc să-l vîndă altuiva, avînd în vedere cererea imensă pentru terenuri și deficitul acestora în Chișinău."

Apărătorii animalelor au ajuns la concluzia că, dacă autoritățile locale nu pot găsi bani pentru a construi un adăpost, atunci nu vor găsi nici pentru întreținerea acestuia.

„Să aloci terenul și să construiești un adăpost nu este atît de dificil, mai dificil e să-l întreții, menţionează Karl Luganov. Pentru aceasta e nevoie de fonduri uriașe. Pentru a hrăni un cîine, pe zi este nevoie de minimum 10 lei. Dacă la adăpost sînt 300 de cîini, atunci doar 3000 de lei sînt necesari zilnic pentru hrana acestora, iar asta fără să fie luate în calcul costul utilităților, electricitatea, medicamentele, salariile pentru lucrătorii adăpostului și alte cheltuieli. Municipalitatea nu va accepta astfel de cheltuieli. Deși noi cerem să ni se aloce cel puțin terenul, iar restul cheltuielilor sîntem gata să ni le asumăm noi. Dar nici cu asta nu vor să ne ajute."

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

ciine , ajutor , animale

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
216 locuitori

Dumeni este un sat din cadrul comunei Duruitoarea Nouă, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 206 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Dumeni a fost menționat documentar în anul 1493.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.