08 january 2012, 12:15 views 4009
08 january 2012, 12:15 views 4009

Curtea de Conturi a dat în vileag nereguli admise de administraţia muncicipiului Chișinăului

Curtea de Conturi /CCRM/ a examinat astăzi un raport cu privire la încălcările depistate în procesul de acumulare şi cheltuire a banilor de către autorităţile locale din municipiul Chișinău, informează MOLDPRES.

Raportul de audit de 130 de pagini constată, între altele, că autorităţile locale din capitală au subestimat baza impozabilă a municipiului, ceea ce a dus la ratarea unor venitori de peste 61 de milioane de lei în perioada 2010-2011. "Din Chișinău se mai pot scoate încă 30 de procente de impozite, dar chiar şi încă un buget. Spre deosebire de alte localităţi, capitala este o mină de aur", a comentat membrul CCRM, Valeriu Chiţan.

Controlorul public Sergiu Ştirbu a estimat că neevaluarea rezervelor, "acest flagel, implicit atrage transferuri nefondate din bugetele ierarhic superioare, generînd dezechilibre pentru finanţele publice în ansamblu". CCRM s-a arătat îngrijorată şi de faptul că autorităţile capitalei nu înregistrează la cadastru imobile publice şi circa şapte sute de hectare de teren. Funcţionarii au dat asigurări că lucrează în vederea eliminării acestui tip de carenţe.

Un alt subiect discutat în contradictoriu a fost acumularea ilegală a banilor de la părinţi în cadrul şcolilor şi grădiniţelor. Reprezentantul direcţiei responsabile cu educaţia a spus că tema este discutată în permanenţă, dar fără rezultat. Deşi Ministerul Educaţiei a propus în toamna lui 2011 un regulament în acest sens, Procuratura Generală îl consideră ilegal. Funcţionari din primărie au estimat că banii alocaţi de stat pentru şcolile şi grădiniţele din Chișinău acoperă doar jumătate din necesar.

Prezent la şedinţă, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a admis existenţa unor lacune, dar a insistat că o parte din vină o poartă Consiliul Municipal Chișinău /CMC/. "Acolo unde sînt abateri ale şefilor de subdiviziuni, dînşii trebuie să răspundă direct, pe de altă parte urmează a fi clarificate aspectele unde sînt puncte de vedere diferite", a adăugat primarul Chişinăului.

Rezultatele auditului CCRM vor fi publicate în Monitorul Oficial, notează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1077 locuitori

Petreni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreni și Popeștii Noi. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Drochia și la 165 km de Chișinău La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1077 de oameni. Satul Petreni a fost menționat documentar în anul 1597.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.