19 february 2013, 15:20 views 8215
19 february 2013, 15:20 views 8215

Chișinăul a pierdut 30 de monumente și s-a căpătuit 180 de săli cu jocuri de noroc


Foto: tv7.md

Cimitirul monumentelor istorice din Chișinău s-a mărit cu 30 de obiective în ultimii șapte ani. Printre cele mai mari pierderi se numără Prima Poștă a Moldovei și prima instituție de învățămînt din Basarabia - fosta Școală de Pomicultură și Vinificație, relatează tv7.md. Cel mai grav e că niciun funcționar public responsabil de distrugerea monumentelor nu a fost tras la răspundere. 

Peste 30 la sută din monumentele situate în centrul istoric al orașului Chișinău se află într-o stare avansată de degradare. Acestea necesită restaurare urgentă pentru a fi salvate de distrugere sau demolări.

Ion Stefăniță, directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor susține că „în perioda 2006-2010 au fost demolate 33 de monumente de arhitectură. După anul 2010 cînd a început să funcțioeze o instituție specializată în domeniu acest ritm scade. Noi cu toții am auzit despre demolarea unei clădiri din fosta școală de pomicultură și vinificație care a fost demolată pe 3 noiembrie 2011, toți am auzit de acest caz zgomotos cu demolarea așa-numitei Poște, casa cu funcții sociale din strada Vlaicu Pîrcălab, 71. Conacul Teodosiu care a fost demolat pe data de 11 august 2005, iar un obiectiv de categorie națională care a fost demolat în 48 de ore și iarăși nimeni nu a fsot tras la pedeapsă penală nici pe acest caz”.

 Chișinăul s-a aflat pe muchie de cuțit în a pierde circul care datează din anul 1982, închis în 2004 sub pretextul unei reparații capitale. În 2007 Ministerul Culturii a cedat clădirea unui agent economic din Cipru. La solicitarea autorităţilor centrale şi a Procuraturii Generale, circul a fost întors statului abia 4 ani mai tîrziu, iar contractul de arendă reziliat. Pentru reabilitarea lui este nevoie de cel puțin 25 milioane de lei, bani care nu    s-au găsit pînă în prezent. Pe de altă parte, orașul Chișinău s-a pomenit invadat de panouri publicitare, gherete stradale, cazinouri, săli cu jocuri de noroc și aparate de joc. Chișinău, capitala celei mai sărace țări din Europa, are peste 180 de localuri cu jocuri de noroc.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.