04 june 2014, 12:23 views 15239
04 june 2014, 12:23 views 15239

Chişinăul pierde vestigii istorice

Chişinăul riscă să-şi piardă identitatea, iar locuitorii Capitalei - şansa de a-şi cunoaşte istoria. Concluzia aparţine arheologilor care spun că ritmurile accelerate de dezvoltare urbană distrug vestigiile încă neexplorate, scrie publika.md. Reprezentanţii Ministerului Culturii doar strîng din umeri şi spun că nu sînt bani pentru cercetări arheologice. 

Prima atestare documentară a Chişinăului datează din 1436. De atunci, puţine documente s-au păstrat prin arhive despre evoluţia oraşului. Singura sursă de informaţii care a mai rămas, potrivit specialiştilor, sînt săpăturile arheologice. Doar că în ultimii 100 de ani, Chişinăul nu a fost cercetat aproape deloc. Abia în 2010 au fost fîcute cîteva săpături.

"Aici, lîngă biserica Măzărachi, a fost cercetată o parte din vechiul cimitir al chişinăuienilor şi s-au găsit cîteva straturi culturale, care permit reconstituirea unor etape evolutive ale Chişinăului", susţine şeful sectorului arheologie de la Muzeul de Arheologie şi Istorie, Ion Tentiuc. 

Tot în 2010, a fost aprobată Legea privind patrimoniul arheologic, fiind creată şi agenţia naţională de profil. Situaţia nu s-a schimbat spre bine, de atunci.

Orice construcţie nouă, începută în centrul istoric, fară o cercetare arheologica, duce la distrugerea irecuperabilă a turuturor marturiilor culturii medievale urbane a Chişinăului. În consecinţă, locuitorii Capitalei sînt privaţi de dreptul de a-şi cunoaşte istoria.

"Sub pămînt stau străzile oraşului vechi, stau rămăşiţele construcţiilor, pivniţilor, beciurilor. Toţi parcă se întrec să distrugă toate mărturiile trecerii prin istorie a oraşului Chişinău", susţine şeful direcţiei patrimoniu de la ministerul Culturii, Sergius Ciocanu.

Reprezentanţii statului şi de această dată spun că de vină este lipsa banilor.

"Astăzi nu avem niciun fond, situaţia este foarte tristă. Pentru cercetări arheologice, în ultimii 10-15 ani, nu a fost alocat de către autoritatea publică centrală, de către ministerul Culturii niciun ban", spune viceministrul Culturii, Gheorghe Postică. 

În prezent, în raza municipiului Chişinău există peste o sută de situri care prezintă interes pentru arheologi.

 

Sursa: publika.md

Keywords:

biserica , arheologie , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
758 locuitori

Hîrceşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Veveriţa, Hîrceşti, Drujba și Leordoaia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 758 de oameni. Satul Hîrcești a fost menționat documentar în anul 1568.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.