30 april 2013, 11:49 views 9268
30 april 2013, 11:49 views 9268

În capitală continuă să dispară monumentele de arhitectură

Pe agenda zilei a Chișinăului continuă să persiste problema privind conservarea monumentelor arhitecturale. Autoritățile sunt de acord că moștenirea strămoșilor trebuie păstrată. Cu toate acestea, urmele trecutului continuă să dispară în spatele clădirilor construite în viteză, relatează tv7.md.

Biserica armenească. Este unul dintre cele mai vechi monumente arhitecturale din oraș. Cu un an în urmă arheologii au început să facă aici săpături și au făcut o serie de descoperiri remarcabile. Pe teritoriul bisericii au fost descoperite catacombe din secolul XVII. Se făceau deja planuri privind deschiderea unui muzeu, dar proiectele contemporane au venit cu corectările de rigoare: pe locul unde s-au efectuat cercetările, în prezent se ridică o clădire cu multe etaje.

Strada Șciusev 52. Această adresă este des auzită. Pe parcursul unui an întreg activiștii organizației publice ”Orașul meu iubit” au încercat să salveze de la distrugere o casă care se afla în grija statului. Pe 18 aprilie lumea a sărbătorit ziua monumentelor, iar peste cîteva zile pe strada Șciusev 52 a fost ridicat un gard metalic în spatele căruia din monumentele arhitecturale au rămas doar cîteva cărămizi.

Nu s-a reușit păstrarea fațadei. Potrivit agentului, casa era într-o stare deplorabilă și imposibil de restaurat.

Doar în Chișinău în jur de 30% din monumentele istorice sunt pe cale de dispariție. Bugetul de stat nu dispune de fonduri pentru restaurarea lor.
Conform legii, soarta monumentelor arhitecturale depinde de ministerul culturii. Cu toate acestea, in urma cu cateva luni, Centrul Anticorupte a inițiat o urmărire penala privind privatizarea ilegală a unei părîi de clădire, monument de arhitectur.

Keywords:

Chisinau , Arhitectura , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
2054 locuitori

Răciula este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răciula și Parcani. Satul Răciula este situat la o distanță de 11 km de orașul Călărași. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Răciula constituia 2054 oameni. Prima atestare documentară a satului Răciula datează din anul 1599.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.