02 september 2024, 11:00 views 818
Denis Nedeoglo, despre construcția pe teritoriul fabricii
02 september 2024, 11:00 views 818

Denis Nedeoglo, despre construcția pe teritoriul fabricii "Mezon": "Această problemă trebuie privită cu realism"

Problema construcției unui complex rezidențial pe teritoriul fabricii "Mezon" din Chișinău trebuie privită cu realism.

Proiectul planului urbanistic zonal PUZ Mezon, care se discută acum în societate, este o încercare reală de a revitaliza acest teritoriu și de a rezolva problemele globale acumulate acolo.

O astfel de opinie a exprimat arhitectul, membrul Consiliului urbanistic al municipiului Chișinău, Denis Nedeoglo, comentînd planurile de a construi pe locul fabricii Mezon din Chișinău un complex rezidențial Le Mezon cu clădiri înalte și spații verzi pe acoperișuri și de-a lungul pereților, precum și o grădiniță.

Acesta a menționat că această zonă este un loc foarte complicat, atît din punct de vedere al planificării urbane, cît și din punct de vedere economic, social și tehnic.

Inițial, acest teritoriu al uzinei Mezon a fost o parte importantă a sistemului de întreprinderi al orașului. Prin urmare, a fost construită în paralel cu clădirile rezidențiale adiacente, în care au locuit în principal specialiștii angajați la această fabrică. În anii care au urmat după prăbușirea URSS, uzina și-a pierdut potențialul de producție, ieșind din sistemul de producție al uniunii. Structura populației din zonele rezidențiale învecinate s-a schimbat foarte mult.

Specialiștii angajați la uzină s-au recalificat, au îmbătrânit, au murit - cu alte cuvinte, potențialul de personalul și de producție s-au pierdut în totalitate.
Astăzi, teritoriul uzinei Mezon este format în principal din depozite și facilități comerciale. Gradul de deteriorare a clădirilor este de peste 30% și este în continuă creștere. În imediata apropiere a teritoriului uzinei au crescut complexe de clădiri rezidențiale multietajate, fără o infrastructură socială necesară, care au deteriorat puternic calitatea dezvoltării rezidențiale în perimetrul str. Florilor – str. Studenților, Bulevardul Moscova - strada Matei Basarab.

Parțial, sub teritoriul uzinei și sub clădirile existente se află minele din Chișinău, care necesită o atenție, inspecție și întreținere deosebită, ceea ce, din motive obiective, nu se întreprinde. Cu alte cuvinte, există anumite riscuri pentru clădirile de deasupra minelor.

După cum a subliniat Denis Nedeoglo, PUZ Mezon despre care se discută, este o încercare reală de a revigora zona și de a rezolva problemele acumulate.

Printre problemele globale care trebuie rezolvate el a numit "corectarea greșelilor construcțiilor anterioare", ceea ce presupune crearea infrastructurii sociale necesare micro-raionului (grădiniță, policlinică etc.). În acest fel, vor fi corectate greșelile grosolane ale imobilelor anterioare.

În plus, este necesar un audit al stării minelor din Chișinău, care se află sub clădirile existente și sînt necesare măsuri pentru a asigura securitatea obiectelor de la suprafață. În prezent, mijloace reale pentru rezolvarea acestei probleme nu are nici Moldova, nici capitala, nici mina Chișinău, nici Mezon SA. Iar problema nu va dispărea de la sine.

Arhitectul, membrul Consiliului urbanistic al municipiului Chișinău, a atras atenția asupra faptului că rezolvarea problemei construcției în acest cartier dă undă verde investițiilor. Investitorul, la rîndul său, nu va putea să-și realizeze planurile fără a întreprinde măsurile necesare pentru examinarea și consolidarea solurilor din această zonă. Aceasta este cea mai bună garanție că problema va începe să fie rezolvată.

De asemenea, Denis Nedeoglo a subliniat necesitatea rezolvării problemei transferului acestui teritoriu din categoria degradat în cea de construcție urbană eficientă. Din nou, acest lucru este garantat de investiții, deoarece fără o îmbunătățire a calității dezvoltării, investitorul nu va putea genera profit.

În opinia sa, trebuie rezolvată și problema îmbunătățirii situației transportului în perimetrul cartierului. Aceasta va fi o continuare firească a unui set de măsuri care afectează îmbunătățirea calității imobilelor și, în consecință, a nivelului profitului investițional.

"Bineînțeles, aici trebuie să existe un control atent și din partea orașului. Acestea sînt sarcinile pe care eu le consider cele mai urgente și, în opinia mea, anume acest PUZ (Plan Urbanistic Zonal) ar trebui să ne apropie de soluționarea lor", a declarat arhitectul, membrul Consiliului Urbanistic al mun. Chișinău.

El a recunoscut că acest PUZ nu este ideal și că este doar primul pas spre înlăturarea problemelor acumulate. Dar mecanismul detaliat al acestei soluții ar trebui implementat în studii, în PUD și în documentația detaliată de planificare urbană și proiectare.

De aceea, în textul documentului se spune că, în baza rezultatelor studiilor care vor fi efectuate, soluțiile propuse pot fi revizuite.

"Acesta este un lucru corect. Atunci cînd începi un proces, trebuie să înțelegi că rezultatul poate să nu coincidă cu așteptările. La etapa inițială, dezvoltatorii și investitorii se află în maximă incertitudine. Și cu cît mai mult procesul avansează, cu atît mai mult intră în sfera certitudinii și a soluțiilor eficiente", a menționat Denis Nedeoglo.

El a spus că, în general, susține acest PUZ, deoarece să lași aceste teritorii să se degradeze în continuare este cea mai proastă dintre toate soluțiile posibile.

În același timp, specialistul a numit drept utopice și ireale argumentele privind revenirea acestui teritoriu în structura de producție a țării.

De menționat că în ultima perioadă în spațiul public se poartă discuții aprinse despre planurile de a construi pe locul fabricii Mezon din Chișinău un complex rezidențial Le Mezon cu clădiri înalte.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.