02 november 2024, 13:00 views 612
Istoria celei mai vechi clădiri de locuit din Chișinău
02 november 2024, 13:00 views 612

Istoria celei mai vechi clădiri de locuit din Chișinău

Casa negustorului Mihalache Caţica este considerată cea mai veche clădire din Capitală. Chiar dacă are circa 200 de ani, aceasta se află într-o stare impecabilă.

Casa, care a fost construită în secolul al XIX-lea, se află în centrul vechi al Capitalei, la intersecţia străzilor B.P. Haşdeu şi Petru Rareş, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

„Este una dintre cele mai vechi case de locuit din Chișinău, are peste 200 de ani. Practic, orașul a pornit să se extindă de aici”, a relatat Anatol Vidrașcu, proprietarul clădirii, pentru Tele Matinal.

La începutul secolului al XX-lea, în clădire funcționau două școli primare, după care s-au transformat într-un gimnaziu pentru fete, iar mai apoi pentru băieți.

Astăzi clădirea istorică găzduiește editura pe care o gestionează Anatol Vidrașcu.

Actualul proprietar a păstrat atmosfera clădirii și nu a intervenit prea mult în modificări.

„Casa este construită după tehnologia grecilor. Este ridicată din piatră rotundă de rîu. Pereții sunt groși, de 70 cm. Fiind rezistentă, este unica clădire care s-a păstrat în zona aceasta”, a mai spus Vidrașcu.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
199 locuitori

Ruslanovca este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Ruslanovca a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.