21 february 2024, 15:30 views 521
Chișinăul așa cum nu l-ați mai văzut vreodată
21 february 2024, 15:30 views 521

Chișinăul așa cum nu l-ați mai văzut vreodată

O fotografie de arhivă rară a Chișinăului a fost publicată pe internet, care arată monumentul lui Grigori Cotovschi pe fundalul vechiului cartier Guțulevka, demult dispărut, cu clădiri cu un etaj.

Hotelul "Cosmos", cu care multă lume asociază monumentul lui Grigori Kotovski, nu există încă, iar în general, în această fotografie este greu de recunoscut contururile viitorului bulevard Constantin Negruzzi, care va fi construit cu clădiri cu mai multe etaje.

Monumentul lui Grigori Cotovschi, originar din Republica Moldova, revoluționar celebru și comandant legendar, a fost ridicat în 1954 în Piața Cotovschi (actualul bulevard C. Negruzzi), cu ocazia celei de-a 36-a aniversări a Armatei Sovietice. Acesta a fost unul dintre primele construcții monumentale din Moldova postbelică. Autorul statuii lui Cotovschi este celebrul Lazăr Dubinovschi, iar calul aparține mîinii sculptorului-animalist Anatoli Posiado.

Potrivit experților, statuia lui Cotovschi din Chișinău este una dintre cele mai bune statui ecvestre, iar calul de sub legendarul comandant a fost inclus în primele trei cele mai bune din Europa secolului trecut.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.