25 march 2024, 15:00 views 644
Starea monumentului istoric de pe strada Dosoftei, rămîne neschimbată
25 march 2024, 15:00 views 644

Starea monumentului istoric de pe strada Dosoftei, rămîne neschimbată

Deși a trecut o lună din momentul în care peretele unui monument istoric și cultural situat la intersecția străzilor Mitropolit Dosoftei cu Mihai Viteazul s-a prăbușit, starea acestuia rămîne neschimbată.

Ministerul Culturii a declarat atunci, pentru Noi.md că, conform Legii nr. 1530/1993, autoritățile publice locale sînt responsabile de întocmirea Registrului monumentelor de importanță locală, precum și de finanțarea și implementarea programelor de conservare și restaurare a acestor monumente.

Ministerul a menționat că proprietarii monumentelor sînt obligați, indiferent de titlul juridic, să asigure protecția și paza acestora și să avizeze la autoritățile competente orice intervenție la monumente, evitînd astfel deteriorarea sau distrugerea lor.

În același timp, într-un comentariu pentru Noi.md, expertul în managementul patrimoniului cultural, Ion Ștefăniță a spus astăzi, 22 martie, că este de altă părere. Potrivit lui, este de domeniul ministerului Culturii să se ocupe de situația deplorabilă în care se află unele monumente istorice din Republica Moldova.

„Ministerul Culturii este responsabil pentru acest domeniu și dacă vom ridica art.42, art 35 din legea ocrotirii monumentelor, veți vedea cine se face responsabil. Aici eu fac trimitere la mecanizmul de finanțare pentru a salva acest patrimoniu plus ca un comentariu la acest răspuns ,,caracterul birocrat pe care îl are entitatea de profil fac trimitere la Consiliul Național al Monumentelor Istorice, care avizează coordonează schițele de proiect, proiectele de execuție face ca beneficiarii, administratorii de monumente pur și simplu să aibă o atitudine indiferentă”, a menționat Ștefăniță.

Ștefăniță spune că de vină de situația deplorabilă în care se află monumentele istorice este statul și că legea trebuie să fie implimentată nu doar declarată.

„Statul trebuie să încurajeze proprietarii de monumente pentru o atitudine responsabilă pentru patrimoniul cultural pe care l-a moștenit. Să nu pună doar sarcina proprietarilor, dar să fie o atitudine partajată de responsabilități, dacă trebuie statut de protecție pentru un bun sau altul, în același timp prin art. 35 și 42 ei se fac responsabili să ofere ajutor. Respectiv Legea trebuie să fie implimentată nu doar declarată și desenată frumos pe hîrtie. Expertul a declarat că situația nucleului istoric din Moldova este foarte tristă.

„Astăzi toți proprietarii de monumente sînt fotboliți de acest Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Toate respingerele pe bandă rulantă care vin descurajează spiritele. Nici un arhitect nu vrea să se apuce de tot ce ține de reabiliatarea, conservare a acestor bunuri cu caracter protejat. Respectiv există riscul ca prin inacțiune și indiferență nu doar pe Dosoftei 103, dar pe toate adresele protejate să avem o situație mult mai tristă.

Evaluarea nostră din 2010-2014 a arătat că 80% din nucleul istoric este într-o situație avansată de degradare. De atunci multe s-a schimbat și nu în sens bun”, a spus expertul.

Ion Ștefăniță a vent cu o recomandare pentru ca situația să evolueeze spre bine.

„Vin cu o recomandare ,,Statul trebuie să încurajeze. Statul trebuie să depună efort ca să facă maxim posibil ca legea să fie implimentată. Cer demisia ministrului Culturi, Secretarului de Stat responsabil pentru patrimoniul cultural și demisia incorporă a Consiliul Național al Monumentelor Istorice, această demisie o voi cere în fiecare zi de luni a fiecărei săptamîni pînă la caderea acestui minister impotent managerial pentru domeniul care il administreaza”, spune Ion Ștefăniță.

La rîndul său membrul al Consiliul Național al Monumentelor, Andrei Vatamaniuc a declarat că proprietarul este obligat prin lege să aibă grijă de monument și să creeze toate condițiile de-al conserva.

,, Prin 2019 au fost încercări de a viza la Ministerul Culturii proiectul de restaurare, care mai degrabă prevedea demolarea acestui monument și el nu a mai fost avizat. De atunci, atît proiectantul, cît și alte inițiative nu au venit iar clădirea stă în paragină de cinci ani, nimic nu se face, degradează. Proprietarul este obligat prin lege să creeze toate condițiile de-al conserva. De la degradarea care o are: impactul, clima , vibrațiile de la transportul greu care merge pe acolo, clădirea a ajuns în starea dată, iar un perete a căzut”, spune Vatamaniuc.

Totodată, membrul Consiliul Național al Monumentelor crede că, beneficiarul trebuie să ia măsuri urgente pentru a renova monumentul istoric.

„Soluția ar fi ca beneficiarul de urgență să fac acoperișul, să reconstituie peretele, șă consolideze clădirea și toate elementele ei, pînă se mai gîndesc ce fac cu ea. Este foarte necesar ca să se facă lucrări, astfel încît clădirea să mai stea, dacă nu au finanțe măcar să facă lucrările de mentenanță ca clădirea să reziste, a adăugat Vatamaniuc.

Reamintim că la 18 februarie, anul curent peretele unui monument istoric și cultural din municipiul Chișinău s-a prăbușit.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
145 locuitori

Ivăneşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 145 de oameni. Satul Ivănești a fost atestat documentar în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.