05 september 2015, 14:30 views 12053
Șipotenii au marcat Hramul bisericii şi al localităţii Sfîntul Gheorghe
Photo: provincial.md
05 september 2015, 14:30 views 12053

Șipotenii au marcat Hramul bisericii şi al localităţii Sfîntul Gheorghe

Recent (6 mai), s. Șipoteni și-a marcat Hramul bisericii şi al localităţii Sfîntul Gheorghe. Autoritățile publice locale au pregătit pentru consăteni, dar și invitații speciali un program variat.

Cu această ocazie a fost dat oficial în exploatare stadionul sportiv. Costul întregului proiect a fost de 489 mii lei, bani finanţaţi din bugetul de Stat al Republicii Moldova.

De dimineață creștinii au mers la biserică „Sf.Gheorghe", din sat unde s-a oficiat o slujbă religioasă. A urmat inaugurarea stadionului sportiv, modern și desigur sfințirea lui.

Gospodinele, meșterii populari din sat, dar și angajatele primăriei au organizat și o expoziție frumoasă, și anume de panificație, precum şi de țesături, broderii. Vizitatorii au putut admira lucruri și obiecte din trecut, care au o valoare, dar și o semnificație deosebită, precum și o expoziție de vinuri alese, care au fost expuse pentru degustație, respectiv, cele mai bune fiind premiate. Pentru a parcurge istoria satului prin toate etapele sale, specialiştii aparatului primăriei au pregătit un panou cu fotografii „Satul Șipoteni, trecut și prezent" O satisfacţie deosebită au avut cei care s-au regăsit în poze, amintindu-și cu plăcere, dar totodată și cu un pic de tristețe, de anii ce s-au trecut.

Competițiile sportive au fost deschise de un joc amical dintre echipa de fotbal din sat și echipa din Drăgușenii-Noi, care au fost conduși la acest eveniment de către primarul satului Daria Gonța.

Sărbătoarea a continuat cu așa numita „Trîntă", lupta pentru cocoș, dar și berbec. A urmat partea festivă, unde picii de la grădiniță au venit cu un recital de poezie, cîntece, dansuri, precum și un concert prezentat de ansamblul folcloric „Izvoraș".

Localnicii s-au arătat mulțumiți de sărbătoarea organizată, dar și de realizările importante ale primăriei.

Pe final, învingătorilor de la concursurile organizate, le-au fost înmânate premii, dar și diplome cetățenilor de onoare a satului.

A urmat jocul satului, unde atmosfera a fost încinsă de formația „Trei Frați."

Source: provincial.md

Keywords:

tradiții , biserica , sat , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
573 locuitori

Medeleni este un sat din cadrul comunei Petreşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 573 de oameni. Satul Medeleni a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.