15 september 2014, 14:40 views 11150
La Iurceni a avut loc „Bîlciul olarilor”
Photo: trm.md
15 september 2014, 14:40 views 11150

La Iurceni a avut loc „Bîlciul olarilor”

La Iurceni, Nisporeni a avut loc duminică Festivalul naţional „Bîlciul olarilor". Din păcate, la cea de-a 26 ediţie, au fost prezenţi mai puţini meşteri populari decît în anii trecuţi. Organizatorii susţin că principalul motiv ar fi numeroasele expoziţii şi tîrguri la care olarii şi-au epuizat stocurile de vase.

Festivalul „Bîlciul olarilor" le-a oferit vizitatorilor o mare diversitate de forme, ornamente, tehnici de executare. Toate obiectele transmit energia autorilor şi starea spiritului acestui neam. Atunci cînd lucrează, meşterii susțin că simt legătura cu pămîntul, cu strămoşii. Vizitatorii tîrgului au avut parte de un program artistic de zile mari.

Olarii spun că se confruntă cu mai multe probleme. Ei și-ar dori un magazin unde și-ar putea vinde lucrările fără adaos mare la preț.

Dincolo de problemele existente, rodul muncii olarilor e la mare căutare, în special, gospodinele, spun că bucatele gătite în vase de lut au un gust aparte.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3131 locuitori

Tabani este un sat şi comună din raionul Briceni. Tabani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3131 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tabani datează din anul 1437 cînd acesta se afla în proprietatea boierului Mihail de la Dorohoi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.