Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Cojan Constantin

Constantin Cojan – meșter popular în prelucrarea artistică a pieilor.

Născut pe data de 26 aprilie 1952 în localitatea Colibași, raionul Cahul, Republica Moldova,în familia lui Stelian (Ștefan) și Olga. Provine dintr-o familie de meșteșugari-cojocari. A deprins meşteşugul din copilărie, văzînd cît de iscusit mînuiesc degetarul şi acul cu aţă tatăl şi bunelul său, a învățat și el meseria sub îndrumarea tatălui. Nu i-a fost deloc ușor, dar a fost perseverent și atins performanțe în acest meșteșug. Astăzi se poate mîndri cu lucrările sale, care sînt adevărate opere de artă.

A învățat la Facultatea „Tehnologia de prelucrare a pieilor" a Colegiului Tehnologic de Prelucrare a Pieilor din Chişinău pe parcursul anilor 1969-1973. A fost trimis la diferite uzine de prelucrare a pieilor din: Ivano-Frankivsk, Lvov, Harkov, ca să-și desăvîrșească măiestria. După absolvirea Colegiului lucrează un timp la Chişinău. Apoi, după ce se căsătorește se întoarce în satul natal, unde practică frumoasa și rara meserie moștenită de la strămoșii săi.

Lucrează cu plăcere la calapodul moștenit de la tatăl său, pe care acesta îl primise încă în 1935, cînd își terminase ucenicia la Galați, o amintire care-l inspiră și îl face să continue cu mult zel meseria strămoșilor.

Realizează manual lucrări unicat ornate cu elemente naţionale: bundiţe, căciuli şi alte obiecte din blană, inclusiv, cojoace, dar acum doar la comandă căci e o muncă extrem de migăloasă și complicată. Este cunoscut pentru meşteşugul său pe întreg teritoriul Republicii Moldova și nu doar, merge adesea la diverse expoziții cu vînzare și peste hotare, inclusiv, în România.

Are o familie de invidiat. Soţia Elena este profesoară de fizică şi matematică la liceul din Colibaşi, au trei copii, doi fii şi o fiică. Fiul său mai mare a deprins și el meseria prelucrării pieilor, conform tradiției familiei, doar că nu o practică, căci locuiește și activează peste Prut. Toți copii au urmat facultăți și sînt școliți, familia avînd cu ce se mîndri.

Duce o viață modestă, îndestulată mai ales spiritual, tot ce face, face cu mare pasiune. I-a plăcut dintotdeauna munca în gospodărie, are pămînt, crește animale: iepuri, nutrii, prepelițe, găini, rațe, gîște, purcei.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.