Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Şura Mariana

S-a născut la 23 august 1982 la Florești, Republica Moldova într-o familie de artişti. În familia Şura muzica a avut întotdeauna un loc de cinste. Tatăl Marianei, Victor a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi este trompetist şi percuţionist, Tamara, mama Marianei a absolvit Institutul de Arte Frumoase, Facultatea de Culturologie. În anul 1985 familia Şura s-a mutat cu traiul la Chișinău. Mariana Şura are un frate cu doi ani mai mare ca ea – Alexandru, care este ţambalist. De mică a urmat timp de 7 ani dansurile, dar din cauza unei traume a trebuit să renunţe la dansuri, astfel ajunge să cînte în corul „Lia Ciocîrlia” şi să se gîndească serios la o carieră muzicală.

A absolvit liceul „Petru Zadnipru” din capitală, a urmat timp de un an cursurile preuniversitare de la Conservator, iar apoi a studiat la Facultatea de Muzică uşoară şi jazz de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Muzicescu”.

A participat la diverse concursuri, obţinînd premii:

•    2002 –„Maluri de Prut”, Premiul I;
•    2003 – Concursul tinerilor interpreţi, Premiul III (Ialta, Ucraina);
•   2003 - Premiul II la secţiunea „Muzică populară” şi „Premiul Tineretului” la un concurs din Piteşti, România.

În anul 2008 a lansat primul său album cu denumirea „Floare de mălin” cu 14 piese.

Colaborează cu mai mulți autori: Liviu Ştirbu, Alexandru Vdovicenco, Maria Stoianov, Vitalie Rotaru, cîteva piese le-a semnat ea însăşi.

A realizat mai multe videoclipuri: „La mulţi ani”, „Floare de mălin”, „Dragoste vreau”, „Colinda”, „Eu sînt femeia”, „Te vreau lîngă mine”.

I s-a conferit titlul onorific Artista Emerită a Republicii Moldova.

Cities of Republic of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
1223 locuitori

Neculăieuca este un sat şi comună din raionul Orhei. Neculăieuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1223 de oameni. Satul Neculăieuca a fost menționat documentar în anul 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.