Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Şura Mariana

S-a născut la 23 august 1982 la Florești, Republica Moldova într-o familie de artişti. În familia Şura muzica a avut întotdeauna un loc de cinste. Tatăl Marianei, Victor a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi este trompetist şi percuţionist, Tamara, mama Marianei a absolvit Institutul de Arte Frumoase, Facultatea de Culturologie. În anul 1985 familia Şura s-a mutat cu traiul la Chișinău. Mariana Şura are un frate cu doi ani mai mare ca ea – Alexandru, care este ţambalist. De mică a urmat timp de 7 ani dansurile, dar din cauza unei traume a trebuit să renunţe la dansuri, astfel ajunge să cînte în corul „Lia Ciocîrlia” şi să se gîndească serios la o carieră muzicală.

A absolvit liceul „Petru Zadnipru” din capitală, a urmat timp de un an cursurile preuniversitare de la Conservator, iar apoi a studiat la Facultatea de Muzică uşoară şi jazz de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Muzicescu”.

A participat la diverse concursuri, obţinînd premii:

•    2002 –„Maluri de Prut”, Premiul I;
•    2003 – Concursul tinerilor interpreţi, Premiul III (Ialta, Ucraina);
•   2003 - Premiul II la secţiunea „Muzică populară” şi „Premiul Tineretului” la un concurs din Piteşti, România.

În anul 2008 a lansat primul său album cu denumirea „Floare de mălin” cu 14 piese.

Colaborează cu mai mulți autori: Liviu Ştirbu, Alexandru Vdovicenco, Maria Stoianov, Vitalie Rotaru, cîteva piese le-a semnat ea însăşi.

A realizat mai multe videoclipuri: „La mulţi ani”, „Floare de mălin”, „Dragoste vreau”, „Colinda”, „Eu sînt femeia”, „Te vreau lîngă mine”.

I s-a conferit titlul onorific Artista Emerită a Republicii Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.