Negruța Oleg

Oleg Negruța - compozitor și profesor.

S-a născut pe 6 august 1935 în orașul Odessa (Ucraina).

A absolvit Școala de muzică din localitate, clasa de vioară a profesorului Pavel Melamed (1960) și Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" din Chișinău, clasa de compoziție a profesorului universitar Solomon Lobel (1967).

Creația sa componistică începe la 1967 odată cu activitatea sa de profesor și compozitor. Predă disciplinele muzical-teoretice la Școala de Arte „Alexei Stîrcea" din Chișinău. Între 2003-2006 a lucrat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Lucrările pianistice ale compozitorului Oleg Negruța atrag atenția de 50 de decenii atît profesorilor, cît și studenților prin raportul dintre concretețea melodică și sonoritate, formă împlinită, stil și limbaj creator, expresie pură a sentimentelor.

Creația pianistică devine, cu adevărat, laboratorul unde compozitorul imprimă o energie deosebită fluxului melosului național în muzica instrumentală. Repertoriul lui pianistic surprinde prin claritatea desenului muzical bazat pe folclorul moldovenesc, gîndirea orchestrală și tendința spre stilul de concert.

În lucrările sale se regăsesc melodiile dinamice, pline de viață, bogate în ritmuri de dans național. Pe parcursul anilor compozitorul autohton Oleg Negruța a avut o contribuție substanțială la valorificarea cîntecului și jocului nostru folcloric.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.