Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Parfeni Pasha

S-a născut la 30 mai 1986 în oraşul Orhei, Republica Moldova. Pasiunea pentru muzică vine din familie, a crescut în sunetele muzicii, căci mama sa este profesoară de pian la Şcoala Muzicală din Orhei, iar tatăl său este chitarist şi interpret. De la vîrsta de 7 ani începe să studieze muzica la Şcoala muzicală din Orhei, specialitatea pian, apoi îşi urmează studiile la Colegiul de Muzică din Tiraspol, secţia jazz (2002-2005), absolvindu-l cu menţiune. Treptat îşi descoperă şi talentul de interpret, participă la mai multe concursuri, în 2003 Pavel devine deținătorul Premiului Mare la concursul „Vocile Transnistriei” şi Premiul I la concursul „Două inimi gemene”.

În anul 2006 devine student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde-şi încearcă talentul şi în calitate de compozitor. În anul 2007 devine membru al Teatrului Cîntecului de Estradă din cadrul Centrului de Cultură „Elat” şi participă cu propria creație la concursul „Stelele Elatului”, obținînd Premiul 3, fiind înalt apreciat de către faimoasa interpretă rusă Larisa Dolina. În aceeaşi perioadă este membru al unei formaţii rock.

Anul 2007 se dovedeşte a fi unul foarte reuşit pentru Pasha Parfeni, căci participă şi la alte concursuri de la care se întoarce cu premii: Premiul Mare la festivalul „Faces of friends” (Cahul, 2007), Premiul I la concursul „Duetul anului” (2007); Premiul Mare la concursul „Serebreanaia Iantara” (Bulgaria, 2007), iar la festivalul-concurs „Vostocnîi bazar” a obţinut premiul II.

În anul 2009 Pavel Parfeni a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internațional de muzică ușoară „George Grigoriu” din România, Brăila cu cîntecul „No crime” în versiune orchestrală, obţinînd Premiul Mare ‒ un automobil de marca Volkswagen Passat. Tot în 2009 Pavel participă în calitate de vocalist al formației „SunStroke Project” la preselecția națională pentru Eurovision cu piesa „No Crime” cu care formaţia se clasează pe locul 3, iar colaborarea sa cu trupa se încheie în anul 2010 odată cu expirarea contractului semnat.

În vara anului 2009 interpretul participă la Festivalul Internațional de Muzică „Slaveanskii Bazar” de la Vitebsk, Belarus unde concurează cu interpreţi din 16 state şi de unde se întoarce cu Premiul Mare. Apoi acumulează experienţă la Festivalul din Mamaia, România, unde interpretează piesa lui Andrei Tudor „Tu nu vezi cerul” cu care se clasează împreună cu alţi trei concurenţi pe locul I la secțiunea Creație.

Patru ani consecutiv Pavel a participat la preselecțiile naționale pentru concursul Internaţional Eurovision, ca în 2012 să cîştige cu piesa „Lăutar” şi să reprezinte Republica Moldova la „Eurovision-2012”, care va avea loc la Baku.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1452
Populația:
1507 locuitori

Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.