Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Alperin Mihail

S-a născut la 7 noiembrie în anul 1956 în oraşul Kameneţk-Podolski, Ukraina.

A absolvit Şcoala de Muzică din orașul natal – Kamenețk-Podolisk. În anul 1971 a devenit student la Colegiul de Muzică din or. Hmelinițk. Apoi s-a mutat cu traiul în or. Bălți, continuîndu-şi studiile la Colegiul Muzical din Bălți, pe care-l absolveşte în anul 1976.

În anul 1977 îşi începe cariera muzicală la Filarmonica Naționala, în calitate de membru VIA „Bucuria”. Iar din anul 1980 este pianist al formației de jazz „Cvarta”, primul jazz-cvartet din Moldova.

În anul 1984 pleacă la Moscova. Pe parcursul anilor 1983-1984 cîntă în trupa „Arsenal” a lui Alexei Kozlov, iar în 1984-1985 formează un duet cu saxofonistul Simon Şirman. 1990 este anul creării legendarei formaţii „Moscow art trio”, în care M. Alperin, creatorul ansamblului, cînta la pian, Arcadii Şilkloper ‒ la goarnă iar Serghei Starostin cînta voce.

Se stabileşte la Oslo (Norvegia). Participă la diferite festivaluri internaționale de jazz în Germania, SUA, Rusia, Belgia ș.a.

Începînd cu anul 1993 este profesor la Academia de Muzică din Norvegia. Şi astăzi, în improvizațiile, dar şi în compoziţiile sale, putem auzi motive moldoveneşti, dragi inimii compozitorului, pianistului, pedagogului Mihail Alperin.

S-a stins din viață pe 11 mai 2018.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
585 locuitori

Sovietscoe este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Vasilievca și Sovietscoe. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Rîbnița și la 136 km de Chișinău. Populaţia satului Sovietscoe alcătuia 585 de oameni în anul 2004. Satul Sovietscoe a fost înființat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.