Go to section: History
10 october 2013, 15:05 History views 22046
10 october 2013, 15:05 History views 22046

Moldoveanul Petru Costin expune uniforme militare la Alba Iulia

Foto: trm.md

Colecţia unui moldovean, compusă din 130 de uniforme militare, este etalată în cadrul unei expoziţii la Alba Iulia, România. Cele mai inedite uniforme militare pe care le pot vedea vizitatorii sînt din anii 1941, 1943, 1945, precum şi costumul de astronaut al lui Yuri Onufriyenko, dar şi al Eroului Rusiei, cosmonautul Vladimir Dejurov, informează trm.md cu referire la alba24.ro.

În seria pieselor expuse la muzeu în această toamnă de către moldoveanul Petru Costin se află cascheta astronautului Dumitru Prunariu, uniforme ale trupelor de carabinieri şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova. Printre cele mai recente regăsim uniforma membrilor Gărzii de Onoare a Reginei Marii Britanii, dar şi a preşedintelui Federaţiei Ruse. Cea mai veche uniformă este din 1941.

Doritorii de a admira cele 130 de uniforme militare, vamale, majoritatea din perioada Uniunii Sovietice, pot vizita, în perioada 8 octombrie3 noiembrie, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Piesele expuse fac parte din colecţia directorului Muzeului Serviciului Vamal din Republica Moldova, Petru Costin, care de-a lungul anilor a reuşit să obţină peste 600 de uniforme militare. Colecţionarul a spus că o mare parte din uniforme au fost purtate de „personalităţi care au fost în serviciul militar, vamal sau poliţie, în Moldova suverană”.

„Toate uniformele îmi sînt la suflet, pentru că sînt costume care au fost ale unor personalităţi. Se spune că uniformele militare din colecţia Serviciului Vamal împacă toţi duşmanii”, a declarat Petru Costin.

Moldoveanul a mai expus, în primăvara acestui an, la Alba Iulia, peste 1.000 de arme valoroase.

Source: trm.md

Keywords:

militari , Romania , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1831
Populația:
4823 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Drochia. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Drochia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1831.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.