Go to section: Culture
05 may 2014, 12:42 Culture views 8499
05 may 2014, 12:42 Culture views 8499

La Chişinău a fost inaugurată o expoziţie dedicată lui Nicolae Milescu-Spătarul


Foto: wikipedia.org

La Rondul de lîngă Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din capitală a fost vernisată ieri expoziţia "Spătarul Nicolae Milescu - primul enciclopedist moldovean", comunică MOLDPRES.

Expoziţia a fost organizată de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni de la Bucureşti, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Primăria capitalei.

Solicitat de agenţie, academicianul Mihai Cimpoi a spus că Nicolae Milescu-Spătarul a fost o personalitate de excepţie a culturii noastre enciclopedice, un mare renascentist.

"A fost dascălul lui Petru cel Mare, căruia i-a scris primele cărţi. Ne bucurăm că portretul primului enciclopedist moldovean a fost descoperit recent într-un muzeu din Anglia", pînă acum noi avînd doar nişte desene imaginare executate de către Isai Cîrmu şi Leonid Grigoraşenco", a mai remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

La rîndul său, poetul şi deputatul Ion Hadârcă l-a caracterizat pe Nicolae Milescu-Spătarul drept un rege al spiritului, iar directorul Institutului Cultural Român "M. Eminescu" la Chişinău Valeriu Matei a menţionat că prin această expoziţie s-a încercat a cuprinde toate jaloanele vieţii şi activităţii marelui cărturar, traducător, etnograf, călător şi diplomat.

Născut în 1636 la Zlătăreşti, Vaslui, Nicolae Milescu-Spătarul a scris 43 de lucrări importante, care vor fi reeditate la Chişinău într-un volum enciclopedic. A cunoscut 14 limbi şi a scris în 5 limbi. A decedat în 1708 la Moscova.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
2010 locuitori

Hincăuţi este un sat și comună din raionul Edineț. În componența comunei Hincăuți intră satele Hincăuți, Clișcăuți și Poiana. Satul Hincăuți se află la o distanță de 18 km de orașul Edineț și la 224 km de Chișinău. La 01.01.2008 populaţia comunei constituia 2010 persoane. Prima atestare documentară a satului Hincăuți din ținutul Hotin datează din 20 decembrie 1670.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.