Go to section: Culture
18 february 2016, 10:29 Culture views 7388
Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural va fi pedepsită penal
18 february 2016, 10:29 Culture views 7388

Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural va fi pedepsită penal

Deteriorarea cu intenţie a obiectelor de patrimoniu cultural va fi sancționată cu o amendă de pînă la 20 de mii de lei sau cu închisoare pe un termen de pînă la un an. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului penal și a celui contravențional, elaborat de Ministerul Culturii. Documentul a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Proiectul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii legislației în vigoare privind protejarea monumentelor de istorie și cultură, susțin autoritățile.

Inițiativa prevede că pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural se va aplica o amendă de pînă la 6000 de unităţi convenţionale sau condamnare la închisoare pe un termen de la 1 la 3 ani. Și efectuarea săpăturilor neautorizate în siturile arheologice va fi sancționată prin lege. Pentru astfel de infracțiuni au fost stabilite amenzi de la 500 la 1000 de unităţi convenţionale și pînă la un an de detenție.

Totodată, sustragerea bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice se va pedepsi cu o amendă de pînă la 2000 de unităţi convenţionale sau cu un an de închisoare. Documentul mai stabilește cercul persoanelor abilitate să constate săvîrșirea acestui tip de infracțiuni.

Reamintim că informații exhaustive despre monumentele arhitecturii, istoria și personalitățile arhitecturii pot fi vizualizate la compartimentul «СULTURA» a proiectului moldovenii.md.

 

Source: www.noi.md

Keywords:

Arhitectura , pedeapsă , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
1378 locuitori

Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.