Go to section: Culture
04 january 2016, 15:45 Culture views 3005
Muzeul de Artă și-a completat colecția de tablouri (Foto)
04 january 2016, 15:45 Culture views 3005

Muzeul de Artă și-a completat colecția de tablouri (Foto)

Pe 30 martie curent, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc vernisarea expoziției comemorative Alexei Vasiliev (1907-1975).

În cadrul vernisajului a avut loc ceremonia de donație Muzeului a unor opere din colecția familiei pictorului, informează NOI.md.

Expoziția cuprinde 50 de lucrări ale autorului din fondurile Muzeului Național de Artă și din colecția familiei, realizate în perioada 1945-1975.

La eveniment au fost prezenți ministrul Culturii, Monica Babuc, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, fiul regretatului pictor, Iaroslav Vasiliev, și muzeografi.

Alexei Vasiliev s-a născut în orașul Samarkand (Uzbekistan), a studiat la Școala de Arte „Pamyat", apoi și-a continuat studiile la Institutul Superior de Artă și Tehnică din Moscova. În anii 1945-1949 a realizat primele lucrări în Republica Moldova de dimensiuni mici, schiță, ce reprezentau seri triste de primăvară și toamnă, printre care „Drum", „Amurg", „Seara ploioasă", „Ultimul tramvai" etc.

În tablourile lui Vasiliev rolul principal îl joacă peisajul, din acest motiv există în palmaresul lui și lucrări panoramice, precum „Lunca Nistrului", „Moldova", „Codrii" și altele. Picturile lui au fost expuse în diverse țări ale lumii și s-au bucurat de o imensă popularitate.

Alexei Vasiliev a devenit maestru emerit al artei din RSSM (1946), după care a fost decorat cu Ordinul Drapelul Roșu de Muncă și Ordinul Insigna de Onoare.

Expoziția va fi deschisă pînă la 17 aprilie.

Source: www.noi.md

Keywords:

expoziție , muzeu , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2858 locuitori

Iabloana este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Soroca și Iabloana. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 164 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2858 de oameni. Satul Iabloana a fost menționat documentar în anul 1672.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.