Go to section: Culture
11 march 2016, 15:51 Culture views 7625
Redeschiderea blocului renovat al Muzeul Naţional de Artă (Foto)
11 march 2016, 15:51 Culture views 7625

Redeschiderea blocului renovat al Muzeul Naţional de Artă (Foto)

Așteptarea s-a meritat! Vineri, 4 noiembrie, va avea loc redeschiderea oficială după o lungă perioadă de renovare a sediului central „Dadiani" al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Iar de sîmbătă, 5 noiembrie, și publicul larg se va putea bucura de maiestuoasa clădire.

Cu această ocazie, Ministerul Culturii organizează joi, în comun cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, o conferință de presă prilejuită de finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare al sediului central „Dadiani".

Totodată, sîmbătă va avea loc și inaugurarea Expoziției permanente de Artă Națională care include opere din Colecția de Artă Religioasă (icoane și obiecte de cult, sec. XVI-XIX) și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XX).

Potrivit lui Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, faţada muzeului din piatră şi cărămidă roşie şi-a păstrat aspectul iniţial, iar ferestrele şi uşa de la intrare au fost făcute din lemn tare, stratificat. În total, în interior a fost restaurat un spaţiu de 1.783 de metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu proiectul de restaurare, edificiul şi-a păstrat elementele arhitecturale din 1901, cînd a fost dată în exploatare clădirea fostului gimnaziu de fete, fondat de principesa N. G. Dadiani. Construit după un proiect al arhitectului Alexandru Bernardazzi şi specific stilului neoclasicist cu elemente gotice, acest edificiu rămîne un model al arhitecturii civile de la sfîrşitul sec. XIX – începutul sec. XX.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, amplasat în centrul oraşului Chişinău, este singura instituţie de acest profil din R. Moldova şi are în gestiune trei edificii reprezentative, monumente de arhitectură de la cumpăna sec. XIX-XX. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală şi Auguste Bailayere în anul 1939.

Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu funcționează permanent expoziții de artă europeană, rusă și orientală.

Source: diez.md

Keywords:

muzeu , deschidere , restaurare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
3781 locuitori

Rubleniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rubleniţa și Rubleniţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3781 de oameni. Satul Rubleniţa a fost menționat documentar în anul 1657.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.