Go to section: Cuisine
04 june 2017, 11:10 Traditional drinks views 9745
Top 12 țări, unde este preferat alcoolul din Moldova
04 june 2017, 11:10 Traditional drinks views 9745

Top 12 țări, unde este preferat alcoolul din Moldova

Moldova a majorat volumul exporturilor de băuturi alcoolice. Acest lucru îl demonstrează datele preliminare ale raportului Băncii Naționale a Republicii Moldova „Conturile activității economice externe a Moldovei pentru anul 2016".

Potrivit datelor statistice, țările CSI continuă să ocupe poziția de lideri în clasamentul celor mai mari importatori de alcool din Moldova. În pofida declinului nesemnificativ al exporturilor de anul trecut, ponderea țărilor CSI a constituit circa 40% din totalul livrărilor de alcool, produs în țara noastră.

Echivalentul în bani a vînzărilor băuturilor alcoolice țărilor membre ale CSI a constituit pentru Republica Moldova 66,38 mil de dolari SUA. Printre importatorii principali se numără: Belarusul, Ucraina și Rusia. Marea majoritate a livrărilor producției alcoolice îmbuteliate în Moldova se fac către aceste state. Numai în Belarus anul trecut au fost livrate băuturi alcoolice în valoare de 33,27 mil. dolari SUA.

Din contul vînzărilor în Ucraina țara noastră a avut de cîștigat circa 15 milioane de dolari SUA, iar din acele spre Rusia – 11,57 milioane de dolari SUA. Totodată, exporturile în Rusia au crescut cu mai mult de 20%.

Kazahstanul cumpără, de asemenea, băuturi spirtoase tari din țara noastră. Exporturile în țările Europei au înregistrat și ele o creștere. Pe parcursul anului 2016 Moldova a vîndut în UE alcool, în valoare de 51,97 milioane de dolari SUA.

În Europa, cea mai semnificativă cerere pentru vinurile moldovenești este în Polonia. Datorită livrărilor în această țară, republica a primit 12,97 milioane de dolari SUA. În top cinci importatori majori din UE se numără: România, Republica Cehă, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii. Producție alcoolică din țara noastră achiziționează, de asemenea, SUA, China și Georgia.

Source: actualitati.md

Keywords:

top , alcool , tari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
266 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de oraşul Teleneşti şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.