Go to section: Cinema
24 july 2016, 10:55 Cinema views 7942
„Cronograf Tur” a pornit prin toată țara cu proiecții de filme documentare
24 july 2016, 10:55 Cinema views 7942

„Cronograf Tur” a pornit prin toată țara cu proiecții de filme documentare

Dacă vedeți un autobuz vesel și colorat pe care scrie negru pe galben CRONOGRAF TUR, atunci să știți că filmele documentare vin în localitatea voastră sau sînt aproape de voi.

Deja al treilea an consecutiv studioul OWH colindă țara-n lung și-n lat, aducînd în localitățile din Republica Moldova filme documentare în cadrul „Cronograf Tur". Deși inițial și-au propus să viziteze 20 de localități, organizatorii au hotărît că în acest an să ajungă în 23 de sate și orașe din țară, dat fiind faptul că numărul solicitărilor a fost mare.

După ce Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf" s-a desfășurat în luna mai a anului curent, startul caravanei de film documentar a fost dat la începutul lunii iulie, iar 8 localități din cele 23 au avut ocazia să privească deja filme atît sub cerul liber, cît și în sălile caselor de cultură.

Printre localitățile deja vizitate se numără orașul Tiraspol, satul Selemet din raionul Cimișlia, satul Mereni din Anenii Noi, orașul Glodeni, orașul Bălți, satul Cajba din raionul Glodeni și satul Vorniceni din Strășeni, localități care au primit cu brațele deschise echipa „Cronograf Tur".

Proiecțiile au adunat public de toate vîrstele, de la copii și pînă la vîrsnici, astfel spectatorii au putut să uite pentru cîteva ore de grijile cotidiene și să „guste" din farmecul filmelor documentare. „Este o idee extraordinară și care ulterior va cultiva cultura cinematografică în rîndurile oamenilor. Susțin că au fost oameni impresionați în urma acestor proiecții, tot ei au zis că le-ar mai plăcea ca acest tur al Cronografului să mai vină în vizită. S-au proiectat 2 documentare, cu tematice diferite. Primul a fost despre biografia unui fotbalist, iar al doilea a fost mai aproape de toți merenenii, odată ce a fost atinsă tema deportărilor, unde în localitatea Mereni s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane deportate în Siberia. Cat ține de ideea în organizarea acestui tur al Cronografului, este una promițătoare, doar așa avem șansa de a educa o societate în arta filmului de calitate", spune Carina Zatic din satul Mereni, care a venit cu întreaga familie la proiecții.

Felicia Plămădeală, o altă spectatoare, spune că este încîntată de inițiativa organizatorilor. „Cronograf Tur este o inițiativă minunată, deoarece oferă posibilitate oamenilor din diferite localități ale țării, să privească filme documentare de calitate. Proiecțiile selectate în cadrul caravanei sînt foarte diverse, dar toate au același scop - promovează anumite valori, cultura și respectul pentru arta cinematografică. Sînt sigură, că astfel de proiecte vor atrage tot mai mult la public cu fiece an", afirmă Felicia.

În acest weekend „Cronograf Tur" va ajunge la Ialoveni, Ungheni și Fălești. Chiar astăzi va merge în Capitala Națională a Tineretului 2016 - orașul Ialoveni. Spectatorii sînt așteptați la proiecție, în aer liber, începînd cu ora 21:00, în Parcul Albeni. Pentru locuitorii orașului, dar și pentru toți cinefilii vor fi proiectate filmele: „Nunta în Basarabia", o comedie romantică, ce prezintă conflictele dintre nuntașii din România și cei din Republica Moldova prezenţi la o nuntă mixtă ce are loc la Chișinău, pe la sfîrşitul anilor '90 și documentarul „Un film fain", o producție care inspiră, despre puterea voluntarilor și a inițiativelor frumoase.

Dacă publicul are doar cuvinte de laudă despre inițiativă, atunci și organizatorii se arată a fi mulțumiți de rodul muncii lor. „Atunci cînd depui efort, te bucuri și de niște rezultate pe măsură. La cea de-a treia ediție deja ne-am pomenit în situația că am avut mult mai mulți aplicanți decît numărul pe care noi îi putem selecta și respectiv vizita, ceea ce ne bucură pentru că oamenii au interes față de filmul documentar și arta cinematografică, în general", spune Irina Ursu, PR managerul Studioului OWH.

Evenimentul are drept scop promovarea artei cinematografice, a filmului documentar în special și culturalizarea populației. „Cronograf Tur" oferă acces gratuit la proiecțiile de film documentar pentru locuitorii satelor și ai orașelor din țară. „Astfel ne propunem să răspîndim, dar și să oferim posibilitate oamenilor să vizioneze pelicule de calitate, să informăm și să educăm o generație de spectatori, care înțelege și apreciază valoarea filmelor documentare", mai spune Irina Ursu.

Ultima proiecție din cadrul turului cinematografic va avea loc pe 14 august în raionul Hîncești, iar închiderea turului și totalizarea acestuia va fi organizată la începutul lunii septembrie, la Centrul Cultural Odeon din Chișinău, unde vor fi invitați atît cinefilii din Chișinău, cît și cei din localitățile care au găzduit „Cronograful" în această vară.

La acest eveniment echipa va prezenta making of-ul „Cronograf Tur 2016", filmulețul despre cum a fost organizat turul, cu imagini și secvențe video din fiecare localitate vizitată. De asemenea, organizatorii au pregătit și o surpriză pentru acest eveniment, dar o vor anunța mai tîrziu.

Pînă atunci puteți urmări activităție „Cronograf Tur" pe site-ul cronograf.md și pagina de Facebook a festivalului.

Mai jos vedeți programul proiecțiilor care vor avea loc în această vară:

Source: unimedia.info

Keywords:

localitati , film , Festival , Cronograf

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
665 locuitori

Sărata-Mereșeni este un sat din cadrul comunei Mereșeni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 665 de oameni. Satul Sărata-Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.