Go to section: Holidays and customs
09 july 2016, 15:00 Holidays and customs views 7975
Cu ce îi va bucura pe vizitatori anul acesta Ziua Vinului
09 july 2016, 15:00 Holidays and customs views 7975

Cu ce îi va bucura pe vizitatori anul acesta Ziua Vinului

Sărbătoarea Ziua Națională a Vinului anul acesta va avea loc la 1-2 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu genericul „Omul – Sufletul Vinului".

Organizatori ai celei mai mari sărbători a ţării, ediţia a XV-a, sînt Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova. Partener strategic al evenimentului este Proiectul de competitivitate al USAID Moldova.

După cum au menţionat organizatorii, laitmotivul acestei ediții, „Omul – Sufletul Vinului", aduce în prim-plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, se dedică trup și suflet acestei activităţi. Anume aceasta este esenţa vinului.

Vinul este creat din tot sufletul de către oameni buni pentru oameni de omenie. De aceea, el se cinstește așa cum se cuvine, sincer, deschis, alături de oamenii dragi.

Conform tradiției, evenimentul se va desfășura sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie" și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru. Sărbătoarea le va oferi vizitatorilor o experienţă cultural-cognitivă bogată, formatul Zilei Naționale a Vinului bazîndu-se pe componenta educativă: promovarea consumului conștient și moderat al vinurilor de calitate.

Ziua Națională a Vinului 2016 va păstra şi dezvolta elementele principale ale sărbătorii naționale. În particular, este prevăzută degustarea a peste 400 de vinuri. Mai mult de 40 de companii mari, producători mici și de divin se vor reuni sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie". Pentru vînzare și degustare ele îşi vor aduce produsele de calitate: vinuri tinere din recolta anului 2015, vinuri de colecție și rezervă. Conform tradiţiei, vor fi prezentate și produse în premieră. Pentru a savura corect aroma băuturii, vizitatorilor le vor fi propuse pahare cu logoul „Wine of Moldova".

Sînt, de asemenea, prevăzute aventuri pe Drumul Vinului. Oaspeţii sărbătorii vor putea întreprinde călătorii de neuitat chiar din inima capitalei spre originile vinurilor de calitate din Moldova. Au fost elaborate itinerare interesante, care îi vor duce pe doritori în galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și pensiuni. Vinării mici și mari vor pregăti programe speciale, care vor oferi posibilitatea de a afla secretele vinificatorilor și de a degusta roadele muncii lor.

Una dintre atracțiile principale ale sărbătorii este "Școala Vinului". Experţii somelieri vor oferi la seminare tematice novicilor bazele degustării corecte, iar consumatorilor inițiați – degustări sofisticate. Toți participanții vor primi certificate ce demonstrează cunoștințele dobîndite.

În cadrul Sărbătorii Vinului va avea loc un concert grandios. Programul artistic al evenimentului include în mod tradițional două zile de spectacole artistice cu nume mari ale muzicii autohtone. Anul acesta vor evolua ansambluri, orchestre, fanfare și tarafuri din cele trei regiuni vinicole ale Moldovei: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă.

Oaspeţii sărbătorii se vor bucura şi de bucate tradiţionale moldoveneşti. Vizitatorii vor avea posibilitatea de a savura feluri tradiționale: carne la grătar, mămăligă, sarmale şi plăcinte. Se vor putea afla secretele preparării celor mai populare rețete moldovenești, care vor putea fi gustate în asociere cu vinurile din soiuri autohtone de struguri.

Va fi organizat tradiţionalul tîrg al meșteșugarilor. La expoziția artelor tradiționale vizitatorii vor cunoaște meșteșugurile moldovenești autentice. Aici vor putea fi procurate lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie. Doritorii vor putea participa la ateliere de olărit, sculptat, pictat, dogit și alte ocupații cu tradiție, specifice poporului nostru.

Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradițiile noastre, recunoscută în țară și peste hotarele ei.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
2507 locuitori

Fundul Galbenei este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Fundul Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Hîncești și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2507 oameni. Satul Fundul Galbenei a fost menționat documentar în anul 1632.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.