Go to section: Holidays and customs
26 december 2016, 16:10 Holidays and customs views 17114
Alegerea moldovenilor: cum să întîlnească Anul Nou
26 december 2016, 16:10 Holidays and customs views 17114

Alegerea moldovenilor: cum să întîlnească Anul Nou

Deoarece pînă la Anul Nou rămîne foarte puțin timp, trebuie să ne grăbim cu alegerea programului de sărbătoare. Sputnik Moldova a pregătit o prezentare generală a modului în care putem petrece cea mai importanta noapte a anului care vine.

Acasă cu cei apropiați și prietenii

Este în general acceptat faptul că Anul Nou este o sărbătoare de familie și trebuie să o întîlnim în compania celor dragi cu mîncăruri delicioase de casă, șezători la TV, concursuri, tradiții familiale distractive sau sesiuni foto. Sărbătorirea standard a Anului Nou cu "salată sau "răcituri", îți dorești,uneori, să o diversifici. În cazul în care nu puteți renunța la întrunirile de familie, de ce să nu organizați o masă cu bucate de care nu ați gustat niciodată, să pregătiți, de exemplu, un meniu internațional, care să fie alcătuit din mîncărurile tradiționale ale diferitelor popoare ale lumii.

Va fi interesant de respectat tradițiile de Anul Nou ale unei alte țări, cum ar fi, spre exemplu, să mîncați bobițe de struguri, cînd orologiul anunță ora 24.00, ca în Spania, sau stingerea luminii pentru cîteva minute pentru săruturi, la fel ca în Bulgaria. Puteți face noaptea din ajunul Anului Nou neobișnuită și memorabilă, decorînd casa într-un anumit stil. Să organizați o seară tematică cu costume în stilul altei țări, epoci etc. Aceasta este o opțiune excelentă pentru companiile mari.

În oraș

Pentru unii Anul Nou în piața localității natale cu șampanie, artificii și atmosferă festivă este o tradiție. În ceea ce privește Chișinăul, acum, pe piața centrală nu sînt corturile deșarte și reci, cu care era umplu spațiul anul trecut de sărbătorile de iarna. Nimeni nu protestează, toți vor odihnă și sărbători.

De aceea, dacă pe cineva îl mulțumește Pomul de Crăciun principal al țării, instalat la ordinul primarului general al Chișinăului Dorin Chirtoacă sau dacă pentru cineva aflarea în PMNA, cînd ceasul anunță Anul Nou a devenit într-adevăr o bună tradiție, nimănui nu i se va refuza plăcerea. Autoritățile orașului promit ca și mai înainte un concert cu participarea artiștilor naționali și internaționali, focuri de artificii, vînzarea gustărilor, suvenirurilor, dar și alt divertisment.

La club

În ultimul timp, în Moldova sărbătorirea Anul Nou la club sau restaurant a devenit foarte populară. Chiar și generația mai în vîrstă renunță cu plăcere la statul acasă în fața televizorului, transferîndu-și festivitățile în atmosfera de restaurant. Majoritatea instituțiilor de divertisment organizează la ei sărbătorirea Anului Nou. Rămîne să vă decideți ce vă e mai mult pe plac: interiorul clubului în stil național, de pub european sau un club zgomotos: rezervați-vă o masă și distrați-vă toată noaptea într-o companie mare. De regulă, programele de Anul Nou includ o mulțime de concursuri și farse, astfel încît nu vă veți plictisi.

Este obligatorie procedura de precomandă a meselor și toate întrebările de ordin organizatoric și cea a prețurilor este bine să o să negociați din timp cu administrația instituției. Reieșind din anunțurile, deja plasate pe site-urile cluburilor și restaurantelor, costul minim de intrare în localuri, în ajunul Anului Nou este de 200 de lei, iar un loc la masă - de la 400 de lei.

Cu colegii de serviciu

Dacă postul dumneavoastră și obligațiile dvs. la locul de muncă nu presupun serviciu în noaptea de 1 ianuarie, este posibil ca veți dori să sărbătoriți Anul Nou cu colegii. Dacă, desigur, în cele 365 de zile precedente nu ați obosit să-i vedeți permanent.

Companiile mai mari preferă să facă rezervarea meselor din timp la restaurante și cluburi, de aceea aici vă îndemnăm să reveniți la capitolul anterior. Acele firme care sînt mai simple, preferă să organizeze ceva original, în limitele clădirii în care se află. Oricum ar fi, corporativul este întotdeauna o modalitate de a-ți cunoaște colegii dintr-o altă perspectivă, anterior neexplorată. Si, de multe ori, această ipostază a camarazilor de lucru poate fi mult mai bună și mai interesantă, decît aceea care el este forțat să o demonstreze în timpul săptămînii la lucru.

În străinătate

Iată un An Nou într-adevăr neobișnuit, de care va veți aminti o lungă perioadă de timp. Și nu are importanță unde anume plecați în călătorie de Anul Nou, fie că este vorba de orașele europene, fie de stațiunile de schi, fie de vacanțe de plajă ori de altă destinație, impresii o să vă ajungă pentru tot anul. Însă o asemenea variantă de a sărbători Anul Nou s-ar putea să bată, considerabil, la buzunar.

Verificați întregul pachet de documentele necesare. Atunci cînd cumpărați biletele, alegeți datele ca să nu fie foarte aproape de zilele de sărbătoare. În caz contrar riscați să sărbătoriși Anul Nou la bordul avionului, în tren sau în mașină. Literalmente, pe 30 decembrie puteți zbura spre: Turcia contra sumei de 3,2 mii de lei, în Rusia contra sumei de circa 3.5-4,000 lei, în Marea Britanie - 5,2 mii de lei, în țările europene continentale cu 4500-5,500 lei. Pentru acei care au reușit să se îngrijoreze, vorbim despre costul drumului dus-întors, atunci cînd drumul de întoarcere e undeva pe trei ianuarie. În orice caz, pe Internet s]nt destule web site-uri, de unde aveți posibilitatea să vă alegeți turul și biletele, care să vă convină dvs., ce-i drept ținînd cont de faptul că cele mai ieftine oferte au fost deja vîndute compatrioților mai întreprinzători. Nu în zadar se spune: pregătește-ți sania în timpul verii.

Să mergi la culcare

Cine spunea că de Anul Nou e tradițional adunatul în companii mari? Dar ce dacă o dată o să faceți invers și o să rămîneți în singurătate? În noaptea de Anului Nou veți putea în pace și liniște să faceți un bilanț al anului trecut, să stabiliți obiectivele pentru următorul sau pur și simplu să vă puneți o dorință. Deși puteți merge, în general,și la culcare. Apropo, o asemenea variantă de a sărbători este una care tocmai nu vă va afecta bugetul. Dacă niciodată în viață nu v-ați petrecut Anul Nou de unul singur, atunci, probabil, merită, cel puțin, să încercați, iar dacă vă veți plictisi, puteți face întotdeauna o surpriză și să mergeți la cineva în vizită.

Să lucrați

Ei bine, dar dacă sînteți dependent de muncă și nu sînteți susținător al petrecerilor gălăgioase, iar sărbătorile la masă în familie au atins cotele suprasaturației, atunci probabil că veți fi dvs. acela care va decide în noaptea de Anului Nou să lucreze, pur și simplu. Dacă, desigur nu veți dori să dormiți. Poate că anume în noaptea de sărbătoare veți obține rezultate mai bune în lucru, decît de obicei. În general, îndrăzniți tot ce doriți și nu vă refuzați nimic, bucurîndu-vă de ceea ce a-ți preferat. Nu uitați însă vechea cît lumea credință: cum vei întîlni Anul Nou, așa îl vei petrece.

Source: sputnik.md

Keywords:

Anul Nou , sarbatoare , alegeri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.