Go to section: Nature and tourism
18 july 2016, 11:15 Tourism in Moldova views 6646
Orheiul Vechi - una dintre cele mai solicitate destinaţii turistice
18 july 2016, 11:15 Tourism in Moldova views 6646

Orheiul Vechi - una dintre cele mai solicitate destinaţii turistice

Republica Moldova este vizitată de tot mai mulţi turişti străini, în timp ce moldovenii preferă o vacanţă pe litoral sau la munte. Catalogată de către jurnaliştii britanici drept ţară cu un risc scăzut al terorismului, Moldova este atractivă prin obiectivele turistice şi frumuseţea naturii. Pe lângă vizitarea muzeelor şi a mănăstirilor, turiştii includ în program o excursie în capitală şi degustarea vinurilor.

Amplasat în valea Răutului, Complexul muzeal Orheiul Vechi este una dintre cele mai solicitate destinaţii turistice. Oamenii vin aici pentru a evada din aglomeraţia urbană şi a se aprofunda în epoca medievală a Orheiului.

Joanna şi Piotr au venit din Polonia. Ei spun că au decis să-şi petreacă vacanţa făcând un tur prin ţările din Europa de Est. Au plecat cu autocarul din Polonia spre Ucraina şi iată-i ajunşi în Moldova. „Aceste locuri sunt foarte frumoase. Vrem să vizităm şi Chişinăul". „Suntem impresionaţi. Acum plecăm să vizităm biserica", spun ei.

Privirile turiştilor sunt îndreptate spre Schitul „Adormirea Maicii Domnului", amplasat pe o stâncă la o sută de metri înălţime. Mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi reprezintă un ansamblu de vestigii localizate în stâncile de calcar sarmaţian, cu biserici subterane, galerii şi chilii adiacente.

„Acum ghidul îmi povesteşte şi îmi arată peisajele culturale din împrejurări. Mă aflu în Moldova de două zile şi am aflat foarte multe lucruri interesante şi frumoase. Îmi place acest loc, ne vom caza aici", afirmă Otar Unapkoshvili, turist, Georgia.

Pentru a simţi mai bine suflul medieval al Orheiului, turiştii vizitează muzeul, unde pot contempla peste patru mii de exponate vechi.

Potrivit Ninei Coreţchi, Orheiul Vechi este vizitat de străini din toată Europa, din America, din toate colţurile lumii. În muzeu sunt o parte din obiectele ce au fost descoperite în urma săpăturilor arhiologice.

„Am venit să vizităm muzeul, apoi ne vom duce la biserică, am citit din timp că trebuie să atingem crucea cu mâna şi să ne punem o dorinţă. Vom intra şi în peşteră, vrem să ne uităm la chiliile acelea joase. Aici îmi place landşaftul, acest loc nu seamănă că e din Moldova, parcă e o parte din Europa, doar că trebuie să fie mai mult transport ca să putem cu uşurinţă să ajungem aici", a specificat Elena Nicolaevna, turistă din Rusia.

La Orheiul Vechi cercetările arheologice încă nu au fost epuizate. Bunăoară, după o ploaie, o tânără venită în excursie a găsit un ulcior vechi cu 14 kg de argint. Acum acesta poate fi văzut la Muzeul Naţional de Istorie. De la Orheiul Vechi, itinerarul turiştilor continuă spre Saharna, Ţîpova, Soroca.

„Credem că într-o săptămână o să reuşim să călătorim. Noi prima dată suntem în Moldova şi ne este foarte interesant. În aceste trei zile de când suntem aici ne place mâncarea, anume mămăliga este foarte gustoasă, noi aşa ceva nu gătim", povesteşte Krzysztof Fedorowicz, turist, Polonia.

Anual, Republica Moldova este vizitată de 11 mii de turişti străini.

Reamintim că informații amănunțite  despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiileresursele acvaticeflora și fauna Moldoveiturismul în Moldovalocalitățile Moldovei și diasporei pot fi vizualizate la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
1007 locuitori

Ocolina este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ţepilova și Ocolina. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Soroca și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1007 oameni. Satul Ocolina a fost menționat documentar în anul 1745.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.