Go to section: Nature and tourism
07 december 2017, 16:20 Nature and tourism views 5599
Cum a fost tratat compatriotul nostru la Consulatul din Ucraina?
07 december 2017, 16:20 Nature and tourism views 5599

Cum a fost tratat compatriotul nostru la Consulatul din Ucraina?

Turiștii din Moldova, cărora le-au fost furate la Zatoka autoturismele, banii și documentele: Am dus foame, am băut apă de la robinet, iar conaționalii noștri au strîns mînă de la mînă bani pentru drumul nostru de întoarcere.

Pe data de 30 iunie, opt tineri(șapte băieți și o fată) din Moldova au sosit pentru a-și petrece weekend-ul la Zatoka. Au închiriat o cameră la o bunică, care stătea în centrul satului, cu plăcuța „De închiriat". Au închiriat două camere cu 100 de hrivne pe zi de căciulă. Lăsîndu-și lucrurile în mașină (Dacia și Chevrolet în valoare de 5000 de euro) ei s-au dus la mare, întorcîndu-se înapoi doar la ora trei dimineața, atunci au constatat că nu sunt nici mașinile, nici lucrurile, nici telefoanele, nici banii (300 de euro și lei moldovenești), și nici tu documente! Camerele nu au fost forțate, fiind deschise cu cheile. Au venit polițiștii.

„Aceștia au rîs, trecînd la hohote, a povestit pentru „Komsomolskaia Pravda" în Moldova unul dintre pătimiți Andrei Vatamaniuc. - Au demonstrat o atitudine foarte neserioasă față de noi. Ei ne-au spus că în ultimii trei ani aici s-au furat 27 de mașini, ei însă au găsit doar douăzeci. Însă după comportamentul lor putem concluziona că nu au găsit niciuna! Poate că sînt dintr-o bandă: și bunica, care ne-a oferit camera, și polițiștii, și bandiții?"

Băieților li s-a spus să se afle la Zatoka.

„Nu aveam bani deloc – a continuat Andrei. - Am mers pe la vecini, turiști de-ai noștri moldoveni, povestindu-le istoria noastră. Conaționalii noștri s-au străduit să ne ajute, am adunat 1.000 de hrivne. Dar acești bani au fost suficienți doar pe drum. Am umblat flămînzi, ne-au hrănit de două ori vecinele noastre din Moldova. Apă beam de la robinet".

În companie era un cuplu un băiat și o fată. Ei, după incident i s-a făcut rău, cuplul a plecat acasă în dimineața următoare, au rămas șase băieți.

„Ne-am dus la Poliție, fără nici un rezultat, - dă Andrei din mînă. - Bani pentru a călători cu microbuzul nu aveam suficienți, am luat un taxi cu 500 hrivne, am ajuns pînă la frontieră. Pe cea ucraineană am parcurs-o pe jos, am povestit tot ce ni s-a întîmplat polițiștilor și vameșilor de frontieră. Ei ne-au tratat cu ceai și cafea, noi le-am propus bani, ei însă ne-au răspuns: „Da, ce fel de bani poți lua de la voi!". Ne-au urcat în două mașini care ne-au adus gratuit pînă acasă".

Andrei crede că este puțin probabil ca hoții să fie găsiți. Le-am făcut băieților legătura cu Procuratura Generală a Republicii Moldova, sperăm că responsabilii de acolo îi vor putea ajuta, poate chiar prin colegii lor ucraineni.

„Cînd am venit a doua zi la Poliție, acolo era încă un pătimit din vacanță, proprietar de autoturism, căruia i-a fost spart geamul lateral și furate două laptop-uri, - spune Andrei Vatamaniuc. - Nouă ni s-a spus că doar într-o zi au fost furate 10 telefoane mobile! Băieți, nu mergeți în niciun caz acum în vacanță în Ucraina! Da, acolo e război, dar ce crime sînt săvîrșite împotriva cetățenilor obișnuiți!"

APELUL TELEFONIC LA MAEIE

După cum ne-a povestit Andrei Vatamaniuc, documentele (cu pașapoarte) le-au fost furate celor doi șoferi, mașinile cărora au fost și acestea sustrase. Unul dintre ei este cetățean al României, celălalt al Moldovei.

Cetățeanul României a sunat la Consulatul României, povestind despre nenorocirea lui, lui fiindu-i oferit imediat ajutor, bani, i-au perfectat gratuit pașaportul „alb" - spune Andrei. – Compatriotul nostru însă care a telefonat la Consulatul Republicii Moldova așa și nu a primit ajutor. Pentru pașaportul „alb" i s-au cerut 27 de euro, motivînd că acest lucru nu este grav, iată în cazul în care persoana a murit, atunci da, ne-ar fi ajutat...

Am contactat MAEIE.

- Da, sîntem la curent cu situația creată, lucrăm, verificăm informațiile - ne-au răspuns responsabili de la Serviciul de presă al departamentului.

De ce a fost tratat cu atîta nepăsare la Consulatul Moldovei în Ucraina compatriotul nostru?

- Informația este în proces de verificare. De îndată ce va apare una nouă noul, am să vă comunic imediat.

Source: kp.md

Keywords:

consulat , turism , Ucraina

Comments

 (1)
  • #1 olgasi Reply Quote selected
    Sa fi fost un neamt patimit,consulatul germaniei indata trimitea un reprezentant si il ajuta sa rezolve situatiea.Dar consulatul Moldovei isi baga piciorul in oamenii care le platesc salariile sejururile consulilor si a copiilor lor.Consului suspendat din functie.Pentru ce mai sta el acolo ,daca incur il doare de cetatenii tarii lui?
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
170 locuitori

Valea Rădoaiei este un sat din cadrul comunei Nicolaevca, raionul Floreşti. Localitatea Valea Rădoaiei se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 170 de oameni. Satul Valea Rădoaiei a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.