Go to section: Nature and tourism
20 november 2012, 10:33 Nature and tourism views 11196
20 november 2012, 10:33 Nature and tourism views 11196

Un renumit conac boieresc a ajuns în paragină


Foto: publika.md 

Unul dintre cele mai frumoase conace boiereşti din ţară, care datează din secolul XIX, vestitul castel al boierului Balioz din satul Ivancea, Orhei, a ajuns astăzi adăpost pentru cîini. Asta pentru că lucrările de restaurare nu au fost finisate, iar monumentul de arhitectură a rămas în paragină. Responsabii de la Ministerul Culturii afirmă că de vină sînt arendaşii, relatează publika.md.

Conacul Balioz din satul Ivancea era, pe timpuri, o atracţie turistică a localităţii. În anii 80 ai secolului trecut, aici a fost deschis Muzeul Meşteşugurilor Populare, o filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie. Astăzi, a ajuns o clădire dată uitării.

În 2006, conacul a fost dat în arendă unei companii. Potrivit contractului, arendaşii urmau să restaureze monumentul, dar acest lucru nu s-a întîmplat.
Ministerul Culturii a acţionat compania în judecată şi a cerut rezilierea contractului.

"Spre marele nostru regret, aceste două contracte au fost elaborate şi semnate cu încălcări grave. Lucrările au demarat fără un plan de restaurare. Ceea ce s-a făcut în anul 2007, 2008 nici pe departe nu poate fi numit restaurare", a declarat Gheorghe Postică, viceministru al Culturii.

Reprezentanţii companiei nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. Vestitul conac Balioz a fost construit în secolul XIX. Acesta este înconjurat de un parc ce se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare.

Keywords:

natura , Arhitectura , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
814 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sergheuca și Pervomaiscoe. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 814 oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1884.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.