22 march 2013, 15:50 Moldovan Diaspora views 13133
22 march 2013, 15:50 Moldovan Diaspora views 13133

Efectul nebănuit al crizei din Cipru: oamenii vor să iasă din zona euro şi să se apropie de Rusia

Criza din Cipru a dus la exacerbarea sentimentelor anti-euro în acest stat, pînă în punctul în care doi din trei ciprioţi ar prefera în momentul de faţă ca ţara lor să părăsească zona euro şi să îşi consolideze, în schimb, relaţiile cu Rusia, potrivit unui sondaj citat de agenţia EFE şi preluat de Agerpres.

Sondajul vine la scurt timp după solicitarea troicii (Uniunea Europeană-Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) de a impozita depozitele din băncile din Cipru drept condiţie la un împrumut acordat acestui stat. Anunţul despre această propunere a cauzat panică în rîndul populaţiei şi a obligat băncile să îşi suspende activitatea.

În cele din urmă, propunerea a fost respinsă de Parlament, un vot pe care îl aprobă 91% dintre persoanele intervievate în sondajul citat de EFE.

În plus, peste 67% dintre respondenţi au răspuns afirmativ cînd au fost întrebaţi dacă ţara lor ar trebui să părăsească zona euro şi să se concentreze asupra apropierii de Rusia.

De altfel, decizia parlamentului cipriot de a respinge condiţia troicii a stîrnit îngrijorare şi în rîndul oficialilor din zona euro, care vorbesc tot mai mult despre un posibil colaps al economiei statului sud-european.

Agenţia de presă a avut acces la notiţele care detaliază conţinutul unei teleconferinţe avute miercuri de grupul de lucru al zonei euro (miniştri de finanţe şi şefi de trezorerii), care au descris situaţia din Cipru drept prea dominată de emoţii pentru a se putea lua decizii raţionale. Mai mult, oficialii zonei euro au făcut referire la nevoia unor "discuţii deschise privind ieşirea Ciprului din zona euro", mai scrie Reuters.

Keywords:

diaspora , criza , economie , Cipru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.