29 december 2014, 09:42 Moldovan reality views 10023
Cumpărătorii sînt înșelați la cîntar în piețele din capitală
Photo: tripadvisor.com
29 december 2014, 09:42 Moldovan reality views 10023

Cumpărătorii sînt înșelați la cîntar în piețele din capitală

În perioada sărbătorilor de iarnă mulți dintre comercianți fac bani în mod necinstit pe seama cumpărătorilor. Acest lucru l-am constatat doar după câteva ore petrecute în Piața Centrală din Chișinău, împreună cu un inspector al Agenției Pentru Protecția Consumatorilor. Astfel, după verificări, specialistul a depistat mai multe nereguli ce țin de utilizarea cântarelor.

Cele mai frecvente încălcări depistate de către inspector sunt: instalarea incorectă a cântarelor, indici greșiți pe ecranul electronic al acestora, dar și amplasarea în locuri neaccesibile a plăcuțelor cu prețuri.

"Cântarul trebuie să fie amplasat pe o suprafață rigidă, să nu fie supus vibrațiilor. Deci, amplasarea cum o vedeți acum. Pe o cutie de carton este o încălcare", a explicat Natalia Deadiuc, inspector principal al Direcției Control Metrologic a Agenției Pentru Protecția Consumator.

În plus, unele cântare indică greşit greutatea: "Încă un lucru important, care îl vedem acum și aici, cântarul nu este ajustat la zero. Deci el din start arată plus cinci grame, ceea ce este o încălcare".

Nereguli au fost depistate și la cântarele manuale.

"O altă încălcare o constituie utilizarea acestui cântar. După cum vedeți, pe sarcină este pusă o greutate. Este interzis permanent să fie pusă o greutate, deci scade sensibilitatea cântarului", a spus Natalia Deadiuc.

În cazul în care consumatorul are dubii privind greutatea cumpărăturii, acesta o poate verifica la un cântar de control, amplasat în mai multe locuri din piață: "Am verificat marfa şi 35 de grame nu ajung. Pentru 35 de grame nu o să fac nimic".

Unii cumpărători spun că au încredere în comercianți:

"N-am verificat niciodată. Eu cred în oameni".

"Foarte rar fac acest lucru. Sper că totuși lumea are bun simț".

Pentru a reduce numărul neregulilor din piață, administrația are grijă să verifice temporar activitatea comercianților.

"În cazul când o persoană, care a făcut o cumpărătură este înșelată la cântar, să se adreseze la administrație și aceasta iese în teritoriu cu lucrătorii noștri și rezolvăm litigiul care a apărut", a punctat directorul adjunct al Întreprinderii municipale, Piața Centrală, Victor Gutium

În cazul în care se va constata că persoana de la tarabă amăgeşte la cântat, aceasta riscă o amendă de până la 1 000 de lei.

Source: www.publika.md

Keywords:

piata , Chisinau , comert

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1605
Populația:
15462 locuitori

Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.