03 september 2015, 14:18 Moldovan reality views 7903
Agricultura moldovenească face paşi enormi ca să ajungă la nivelul celor europene
03 september 2015, 14:18 Moldovan reality views 7903

Agricultura moldovenească face paşi enormi ca să ajungă la nivelul celor europene

Agricultura moldovenească nu e cea mai performantă, dar face paşi enormi ca să ajungă la nivelul celor europene. Fermierii de la noi îmbină tot mai des agricultura ecologică cu eficiența energetică, astfel încât să obţină roade când natura nici n-a înmugurit încă. Pe unul dintre agricultori l-am întâlnit la Chişinău, de unde coordonează activitatea serelor sale cu roşii aflate tocmai la Făleşti.

Aceste imagini au fost surprinse nu undeva în străinătate, unde agricultura a atins un nivel avansat de dezvoltare, ci la noi în ţară, mai exact în satul Făleştii Noi din raionul Făleşti. Anume în această localitate, a fost construită prima seră hidroponică, în care roşiile cresc fără sol.

Sera din satul Făleştii Noi poate fi considerată, una dintre cele mai moderne din întreaga ţară. Cu o suprafaţă de aproape un hectar, plantaţia cu roşii, crescute în vată, dă roadă timp de zece luni. Procesul se întrerupe toamna târziu, când este schimbat răsadul şi stratul mineral.

Dar să o luăm pe rând. Agricultura hidroponică ce presupune creşterea legumelor din vată minerală, a început să fie practicată la nordul ţării, încă din 2011. Pe parcursul anilor, s-a dovedit că tehnologia este nu doar una inedită, dat şi eficientă.

Plantele sunt mult mai rezistente şi au o longevitate mai mare în comparaţie cu cele din grădini sau serile obişnuite, spune agronomul Evghenii Ponomarenco.

Plantele nu sunt doar mai rezistente, dar dau şi o roadă bogată.

Secretul tehnologiei constă în substanţele nutrivite care ajung la rădăcinele roşiilor împreună cu apa.

Substanţele nutritive ajung în vată prin sistemul de irigare, adică prin aceste tuburi, iar deja nemijlocit prin intermediul acestor picurători mineralele ajung la rădăcina plantei. Aceasta este vata minerală, este are o structură specială pentru a menţine umeditatea, mai spune agronomul.

În acest an, sezonul agricol la Făleştii Noi a început la jumătatea lunii ianuarie, iar recoltarea va începe în aprilie. Aşa că de Paşti, moldovenii vor putea găsi pe piaţă roşii autohtone.

Acum, în grădina suspendată de la nordul ţării au loc mai multe lucrări, iar angajaţii sunt încântaţi de munca în seră, unde sapa nu îşi mai are loc.

În spatele acestei sere, stă o măşinărie întreagă. În această încăpere, de exemplu, este filtrată apa utilizată în sere, iar aici sunt combinate cele 5 substanţe nutritive.

Sera din Făleşti este nu doar una ecologică, dar şi eco energetică.

Datorită cazanului pe biomasă şi sistemului geotermal, întreprinderea a reuşit să reducă din dependenţa faţă de gazele naturale. Iar, recent, aici a fost construit un parc fotovoltaic, care va asigura sera cu energie electrică eco.

Conduce toată această întreprindere Segiu Cocârlă, de la o distanţă de aproape 140 de kilometri. Din Chişinău, cu ajutorul tehlogiilor informaţionale, antreprenorul monitorizează şi, în caz de necessitate, intervine în procesul de lucru.

În sera hidroponică de la Făleștii Noi au fost investite 14 milioane de lei, dintre care aproape trei milioane sunt subvenții de la stat. Antreprenorul speră să-şi recupereze investiţiile în 7 ani.

Source: www.prime.md

Keywords:

agricultura , Moldova , UE , ecologie

Comments

 (1)
  • #1 vitali Reply Quote selected
    эти самые  помидоры  самые синтетические и больше всего пестьцыдов  ничего натурального никто их не жрёт кроме человека
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
1319 locuitori

Ciufleşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ciufleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1319 oameni. Satul Ciuflești a fost menționat documentar în anul 1782.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.