22 april 2015, 14:18 Moldovan reality views 7129
KROLL: А existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor 3 bănci
22 april 2015, 14:18 Moldovan reality views 7129

KROLL: А existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor 3 bănci

Banca Națională a Moldovei a publicat rezultatele preliminare ale investigării situației la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, efectuate de Compania Kroll Associates UK Limited (Marea Britanie), din care rezultă că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. Drept urmare, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei, relatează NOI.md.

După cum se menționează în comunicatul BNM, în cadrul iregularităților financiare presupuse la cele trei bănci cu probleme, experții Companiei Kroll au utilizat informația și analizele furnizate de Banca Națională a Moldovei și administratorii speciali ai Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Experții de la Kroll au evaluat concluziile BNM și încălcările depistate. De asemenea, ai au analizat datele furnizate de BNM pentru a testa probele în baza cărora au fost făcute anumite concluzii, precum și a stabili mersul investigațiilor suplimentare necesare.

Se specifică că Banca Națională a Moldovei urmează să prezinte raportul întocmit de Compania Kroll organelor de anchetă și altor instituții competente din Moldova, pentru a facilita mersul anchetei desfășurate. În cadrul acestei investigații, conform recomandărilor Kroll, BNM va organiza un nou concurs de selecție a unei companii internaționale cu renume pentru desfășurarea celei de-a doua etape a investigației.

Principalul scop al acestor eforturi va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor. Potrivit BNM, aceste acțiuni de investigație, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor.

Source: www.noi.md

Keywords:

BNM , banca , bani , furt , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1791
Populația:
9551 locuitori

Copceac este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Copceac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 57 km de municipiul Comrat și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 9551 de oameni. Satul Copceac a fost întemeiat în anul 1791.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.