29 november 2011, 10:14 Moldovan reality views 5892
29 november 2011, 10:14 Moldovan reality views 5892

Distanţa dintre oraşele Chişinău şi Iaşi se va reduce cu 20 km în urma construcţiei unui pod peste Prut

Moldova şi România preconizează să construiască un nou pod peste rîul Prut în vederea interconectării drumului naţional Chișinău-Ungheni-Sculeni prin drumul de ocolire a oraşului Ungheni cu viitoarea autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni. Potrivit informațiilor oferite pentru NOI.md de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova, se preconizează ca, în rezultatul implementării acestui proiect, distanța dintre orașele Chișinău și Iași să se reducă cu 20 km.

Propunerea de a construi acest pod a fost înaintată de către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al R. Moldova, Anatol Şalaru, în cadrul unei întrevederi la Bucureşti cu omologul său român, Anca Boagiu. În cadrul întîlnirii, cei doi miniştri au discutat principalele proiecte de cooperare bilaterală în domeniul transporturilor, identificîndu-se astfel noi oportunităţi de colaborare în cadrul parteneriatului dintre cele două state. Cei doi oficiali au convenit crearea unui grup de lucru comun în scopul identificării unor soluții tehnice privind amplasarea podului peste rîul Prut pentru interconectarea drumului naţional Chișinău-Ungheni-Sculeni prin drumul de ocolire a oraşului Ungheni cu viitoarea autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni.

Ministrul Anatol Șalaru a reiterat necesitatea modificării Acordului moldo-român privind transportul de pasageri și excluderea principiului parității pentru deservirea rutelor regulate în raza de 50 km de frontieră. Totodată, în vederea creării unui complex multimodal în portul Giurgiulești și în scopul restabilirii navigaţiei pe rîul Prut, cei doi oficiali au menționat că este necesară executarea unor lucrări de înălțare a podurilor de la Giurgiulești pentru asigurarea accesului navelor fluviale cu o capacitate de 1000 de tone. Ministrul român Anca Boagiu a menționat că, pentru proiectul de modernizare a căii ferate Iaşi-Ungheni-Chișinău, cele două state pot apela pentru finanţare la Comisia Europeană.


Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
703 locuitori

Pohrebea este un sat din cadrul comunei Coşniţa, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Dubăsari și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 703 oameni. Satul Pohrebea a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.