10 october 2015, 15:10 Moldovan reality views 10034
A fost inaugurată Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri din R. Moldova (Foto)
10 october 2015, 15:10 Moldovan reality views 10034

A fost inaugurată Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri din R. Moldova (Foto)

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" a inaugurat ieri Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri din R. Moldova. Evenimentul face parte din programul aniversar al instituţiei, care marchează 70 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

Amplasată în scuarul din faţa blocului didactic nr. 1 al Universităţii din sectorul Botanica al capitalei, Aleea este constituită din 34 de busturi ale unor mari personalităţi care şi-au consacrat viaţa sănătăţii populaţiei şi pregătirii cadrelor medicale, precum: Nicolae Testemiţanu, Nicolae şi Vasile Anestiade, Natalia Gheorghiu, Timofei Moşneaga, Eugen Popuşoi, Vitalie Beţişor, Leonid Cobîleanschi ş.a. Busturile au fost realizate de sculptorii Gheorghe Postovan, Ion Zderciuc, Ion Bolocan, Mihai Damian etc.

În discursul său, rectorul USMF "N. Testemiţanu", academicianul Ion Ababii, a menţionat că cele 34 de personalităţi au contribuit substanţial la dezvoltarea medicinii şi la pregătirea cadrelor medicale.

Solicitat de MOLDPRES, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Stanislav Groppa a remarcat că aceşti savanţi trecuţi în eternitate au creat şcoli medicale şi direcţii ştiinţifice, care asigură continuitatea în domeniul medicinii pentru viitor.

Ideea creării Aleii Savanţilor şi Medicilor Iluştri a fost lansată acum cinci ani de către rectorul USMF „N. Testemiţanu", Ion Ababii. Pe parcursul a şapte decenii, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie a pregătit peste 40 mii de cadre medicale.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Chisinau , monument , medic , savanti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.