01 may 2016, 16:01 Moldovan reality views 6806
Brutarii lucrează de zor pentru a coace cît mai mulţi crăciunei
01 may 2016, 16:01 Moldovan reality views 6806

Brutarii lucrează de zor pentru a coace cît mai mulţi crăciunei

Naşterea Domnului pe stil vechi este tot mai aproape, iar brutarii lucrează de zor pentru a face faţă cererii mari de crăciunei.

Cei care nu au timp să-i coace acasă, îi pot găsi în magazinele de panificaţie. În aceste zile, un crăciunel costă, în medie, cinci lei.

În doar 24 de ore, brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie din ţară au copt şase tone de crăciunei. Ei spun că, în ajunul Crăciunului, lucrează de două ori mai mult decât în zilele obişnuite.

"Sunt trei schimburi de lucru. Lucrează în jur la 50 de oameni în fiecare schimb acum la sărbători. Producem o cantitate zilnică, tot la solicitare, aproximativ câte şase tone de crăciunei şi trei, patru tone de colăcel", a declarat Victoria Voluţă, tehnologul fabricii de pâine.

Doar într-o oră, brutarii produc o mie de crăciunei.

Crăciunelul este o pâine decorativă sub forma cifrei opt neîncheiată în partea de jos şi se oferă colindătorilor în semn de mulţumire.

Potrivit tradiţiei, crăciunelul care se taie şi se coace din primul aluat se va ţine la icoană până la primăvară, când încep lucrările în câmpuri.

Din el mai sunt hrănite şi animalele pentru a avea putere să efectueze muncile agricole.

Source: www.publika.md

Keywords:

Crăciunul , sarbatoare , pîine

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.