05 march 2016, 15:00 Moldovan reality views 4397
Moldova și Ucraina vor examina problema restricțiilor comerciale
05 march 2016, 15:00 Moldovan reality views 4397

Moldova și Ucraina vor examina problema restricțiilor comerciale

Experții din Moldova și Ucraina vor examina în curînd problema restricțiilor comerciale și vor elabora un șir de propuneri pentru înlăturarea barierelor reciproce din calea exporturilor.

Asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul discuției telefonice a Ministrului Economiei, Octavian Calmîc, cu prim-vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, Stepan Kubiv, cu care a discutat relațiile comercial-economice dintre cele două state, comunică NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind evoluția relațiilor bilaterale, menționînd că în procesul de cooperare nu sînt utilizate eficient toate posibilitățile, existînd rezerve neutilizate pentru dezvoltarea acestora pe viitor.

În context, a fost discutată și decizia Guvernului Republicii Moldova de a introduce, pînă la 31 decembrie 2016, taxe vamale la importul produselor lactate, produselor din carne și a cimentului din Ucraina.

Octavian Calmîc a accentuat că măsura respectivă este una temporară și are drept scop protejarea pieței interne de importurile masive din Ucraina, înregistrate în ultimul timp. Mai mult, potrivit Ministrului Economiei, această măsura se înscrie perfect în normele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului și Acordului privind crearea zonei de comerț liber în cadrul CSI.

În cadrul dialogului, cei doi miniștri au convenit că, după 10 mai curent, la Chișinău va veni un grup de experți ucraineni, care, în comun cu colegii de la Ministerul Economiei și alte instituții guvernamentale naționale, vor analiza mai minuțios situația respectivă, precum și alte bariere care există la exportul de produse din Republica Moldova în Ucraina și vor elabora un set de propuneri privind depășirea situației create, ținînd cont de interesul reciproc avantajos al părților.

Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au mai convenit ca toate aceste propuneri să fie discutate în cadrul unei întrevederi bilaterale, care va avea loc la sfîrșitul lunii mai la Kiev. O invitație oficială în acest sens deja a fost expediată de către Stepan Kubiv pe adresa omologului său moldovean.

Source: www.noi.md

Keywords:

Ucraina , Moldova , comert

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.