05 march 2016, 15:30 Moldovan reality views 6286
Codul Educației din Găgăuzia, ilegal
05 march 2016, 15:30 Moldovan reality views 6286

Codul Educației din Găgăuzia, ilegal

Ministerul Educației califică drept ilegală decizia Adunării Populare din Găgăuzia privind aprobarea propriului cod al educației.

Instituția susține că documentul nu a fost consultat cu societatea civilă și autoritățile centrale. Potrivit ministerului, despre această situație va fi anunțat atât Guvernul, cât și Parlamentul.

Documentul, aprobat recent de către Adunarea Populară, prevede ca disciplina «Istoria și cultura poporului găgăuz» să fie studiată, în mod obligatoriu, în găgăuză.

Ulterior, în școlile din autonomie vor fi predate și alte câteva discipline în această limbă.

De asemenea, denumirile instituțiilor de învățământ din autonomie vor fi scrise în găgăuză, rusă și română. Iar comunicarea între aceste instituții cu autoritățile locale și centrale va fi în una dintre aceste limbi, adică nu obligatoriu doar în limba de stat.

Totodată, Comitetul Executiv de la Comrat va avea dreptul să organizeze concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori ai instituțiilor de învățământ, să promoveze politici în domeniul educației pe teritoriul autonomiei, dar și să ia decizii privind crearea, lichidarea sau reorganizarea școlilor, colegiilor și universităților din regiune.

Autoritățile locale susțin că aceste atribuții în domeniul educației sunt prevăzute în legea privind statutul special al autonomiei.

 

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
163 locuitori

Pocrovca este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Pocrovca a fost menționat documentar în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.