06 july 2017, 09:35 Moldovan reality views 5158
Dodon: Expulzarea diplomaţilor ruşi s-a făcut selectiv, pe criterii politice
06 july 2017, 09:35 Moldovan reality views 5158

Dodon: Expulzarea diplomaţilor ruşi s-a făcut selectiv, pe criterii politice

Preşedintele Igor Dodon susţine că autorităţile de la Chişinău, în special Ministerul de Externe (MAIE) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), nu au avut argumente întemeiate pentru expulzarea din Republica Moldova a celor cinci diplomaţi ruşi. Vorbind jurnaliştilor ieri seara, 6 iunie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), şeful statului a spus că SIS şi MAIE nu au informat, aşa cum stipulează legea, preşedintele Republicii Moldova despre decizia luată, ceea ce denotă faptul că este o decizie care poartă caracter politic.

„S-a încercat să mă informeze, detaliat, despre premizele care au stat la baza expulzării diplomaţilor ruşi. Audiind informaţiile, nu au existat argumente suficiente pentru luarea unor astfel de decizii drastice. Ceea ce mi s-a prezentat mai mult denotă unele argumente politice în luarea unor astfel de decizii. De ce şi în interesul cui, SIS nu spune. Dar MAIE a expulzat diplomaţii ruşi în baza informaţiilor de la SIS", a spus Igor Dodon. Igor Dodon precizează că pentru astfel de fapte, în unele state, conducerea instituţiilor responsabile este concediată. El a mai spus că va cere la şedinţa CSS, odată în trimestru, să fie audiate toate cazurile de acest gen.

În opinia şefului statului, expulzarea a cinci diplomaţi este un pas politic, în interes geopolitic. „Este regretabil că instituţiile statului nu observă încălcarea din partea altor parteneri de ai noştri occidentali", a precizat Dodon. Preşedintele Republicii Moldova declară că a solicitat de la SIS să prezinte o informaţie detaliată despre activitatea tuturor diplomaţilor la Chişinău. „În opinia mea, dacă cineva încalcă legislaţia, atunci trebuie să fie penalizat, toţi, Est, Vest, nu contează. Dar nu selectiv şi din considerente geopolitice", a conchis Igor Dodon.

Cinci diplomaţi ai ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău au fost declaraţi luni, 29 mai, persona non grata. Autorităţile moldovene nu au dat mai multe informaţii cu privire la motivele care au dus la expulzarea diplomaţilor ruși din Republica Moldova. Ulterior, cinci angajați ai misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Moscova au fost declarați persona non grata. Decizia a reprezentat un răspuns la expulzarea a cinci diplomați ruși din Republica Moldova.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1010 locuitori

Drăguşeni este un sat din cadrul comunei Rădeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Drăguşeni a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.