08 march 2017, 10:45 Moldovan reality views 42311
Ofițerii SIS vor putea deține cetățenie dublă
08 march 2017, 10:45 Moldovan reality views 42311

Ofițerii SIS vor putea deține cetățenie dublă

Angajații Serviciului de Informație și Securitate (SIS) vor putea deține cetățenie dublă, potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, aprobat astăzi în ședința Guvernului.

Proiectul legii a fost elaborat de Ministerul Justiției în vederea executării unei hotărîri a Curții Constituționale din 31 ianuarie 2017. Înalta Curte a constatat că interdicția ocupării unor funcții publice de către persoane cu multiplă cetățenie este neconstituțională. Statutul de cetățean permite persoanei să beneficieze de toate drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale consfințite de Constituție și legislația în vigoare. Legea privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și statutul ofițerului din această instituție conține norme ce interzic pe perioada activității în serviciu deținerea cetățeniei unor alte state.

Documentul, aprobat de cabinetul de miniștri, prevede excluderea din Legea privind Serviciul de Informații și Securitate a prevederilor conform cărora „pe perioada activității în SIS colaboratorii nu pot deține cetățenia altor state". Totodată, din Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate se exclud următoarele prevederi: „eliberarea din serviciu a ofițerului de informații se efectuează în caz de dobîndire a cetățeniei unui alt stat" și „în funcția de ofițer de informații poate fi angajată persoana care nu deține cetățenia unui alt stat".

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului spre examinare.

Source: moldpres.md

Keywords:

SIS , cetatenie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1956
Populația:
1841 locuitori

Ghindeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a țării, oraşul Ghindeşti este situat la o distanţă de 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituie 1841 locuitori. Orașul Ghindești a fost înființat în anul 1956 pe lîngă fabrica de zahăr din localitate.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.