05 july 2018, 12:15 Moldovan reality views 8548
Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta
05 july 2018, 12:15 Moldovan reality views 8548

Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta

Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta. Sînt estimările optimiste ale apicultorilor, care susţin că, deocamdată, vremea este de partea lor.

"Aici uitaţi-vă că este creştere, albina a început să lucreze, ieri însă nu era aşa. "

Albinele lui Gheorghe Manic au început să strîngă miere acum cîteva zile.

"Sper să fie câte 15 kg de miere de la familie", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Bărbatul speră că fiecare dintre cele 180 de familii îi va aduce în medie cu trei kg de miere mai mult decât anul trecut.

"Anul trecut iarna a fost mai devreme, dar ninsoarea din aprilie a blocat tot. Anul ăsta invers, iarna mai lungă până în martie. În schimb căldurile au dat şi toate florile au înflorit odată şi albinele au început să se dezvolte mai bine", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Apicultorul spune că, în 2017, a pierdut cinci familii din cauza ninsorilor din aprilie. Anul acesta situaţia s-a schimbat în bine.

"Iată uitaţi-vă aici e plin tot. Eu atâtea albine anul trecut nu am avut", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Bărbatul estimează că preţul unui kilogram de miere va scădea cu 20 de lei şi va fi de aproximativ 90 de lei.

Strîngerea mierii de salcîm va începe în iunie şi, conform calculelor optimiste ale Asociaţiei Apicultorilor, anul acesta ar urma să fie strânse şase mii de tone, cu o mie mai mult decît anul trecut. Însă, pînă atunci, apicultorii ar putea avea parte de situaţii neplăcute.

"Dar datorită faptului că la moment temperatura depăşeşte peste 30 de grade, culesul la salcîm, dacă mai ţine două trei zile temperaturile la acest nivel, salcîmul va fi compromis practic la 50 de procente", a spus preşedintele Asociaţiei Apicultorilor, Ion Maxim.

Source: publika.md

Keywords:

mierea , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1162 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.