23 august 2018, 15:55 Moldovan reality views 8486
Procedura de concediere a angajaților urmează a fi modificată
23 august 2018, 15:55 Moldovan reality views 8486

Procedura de concediere a angajaților urmează a fi modificată

Sindicatele nu vor mai avea ultimul cuvînt în concedierea salariaților, membri de sindicat. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de Guvern și urmează să fie dezbătut și votat în Parlament.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus mai multe modificări la Legea sindicatelor și Codul Muncii în baza unui aviz al Curții Constituționale care se referă la excluderea dreptului de veto al organelor sindicale în procedura de concediere a salariaților.

"Se propune modificări la Legea sindicatelor și Codul Muncii care prevăd că tragerea la răspundere disciplinară, transferul la o altă muncă sau concedierea salariaților membri de sindicat, a salariaților aleși în componența organelor sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază sau a conducătorilor organizațiilor sindicale primare neeliberați de la locul de muncă de bază se va efectua cu consultarea organelor sindicale respective", a explicat ministrul de resort Svetlana Cebotari.

Curtea Constituțională a constatat că dreptul de veto al organelor sindicale la luarea deciziilor de concediere a salariaților încalcă mai multe articole din Constituție, care consfințesc libera inițiativă economică, libera activitate de întreprinzător şi dreptul de proprietate al angajatorului.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a solicitat ca pînă la dezbaterea proiectului de lege în Parlament să fie consultată și opinia Organizației Internaționale a Muncii.

Source: sputnik.md

Keywords:

concediere , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
430 locuitori

Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.